En komiker fører i kampen om præsidentposten i Ukraine

Komikeren ser ud til at få langt flere stemmer end den nuværende præsident.

Volodymyr Zelenskij er helt ny i politik. (Foto: STEPAN FRANKO © Scanpix)

Valgstederne i Ukraine lukkede for kort tid siden for første valgrunde i præsidentvalget i Ukraine.

To kandidater går videre til anden runde. Og at dømme ud fra exitpolls bliver det den nuværende præsident, Petro Porosjenko, og skuespilleren og komikeren, Volodymyr Zelenskij. Det skriver BBC.

Af de to ser Volodymyr Zelenskij ud til at have fået flest stemmer.

En helt anden type valgkampagne

Volodymyr Zelenskij har ingen politisk erfaring og har kørt en noget anden type valgkampagne, end man ellers ser, fortæller Matilde Kimer, DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent.

Vælgere smider stemmesedlerne i stemmeurnerne i Kiev, hovedstaden i Ukraine. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

- Han har givet forestillinger og koncerter, humoristiske shows. Og hver uge dukker han op i fjernsynet som skuespiller i en tv-serie. Derudover har det været kraftigt på de sociale medier.

Ifølge Matilde Kimer håber hans tilhængere, at han kan give frisk luft i det politiske system i Ukraine, som mange anser for korrupt.

Der har dog været en afsløring i denne uge omkring en luksusvilla i Italien, som Volodymyr Zelenskij ikke havde angivet på sin selvangivelse, hvilket han ellers skulle. Og den slags sager kommer der sikkert flere af.

- Der er en vis forventning om, at der vil komme mere snavs på ham inden anden valgrunde. Det er en typisk manøvre, når det handler om så høje positioner, siger Matilde Kimer.

Nationalisternes kandidat

Efter komikeren får den nuværende præsident Petro Porosjenko flest stemmer ifølge BBC.

Han kalder det "en barsk lektie" at skulle tage til takke med at blive nummer to i den første valgrunde, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Petro Porosjenko er nuværende præsident, men ligger nummer to efter første valgrunde ifølge exitpolls. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

Blandt nationalisterne er han favoritten, og han har en del ting, der taler for sig, siger Matilde Kimer.

- Han er et klart symbol for patriotisme for et land i krig. Han er ikke kun nationalisternes kandidat, men også de væbnede styrkers. For alle dem, der tager politik seriøst, er han kandidaten. For alle dem, der ikke tror på politikerne og systemet, så er det Zelenskij.

Han har dog haft korruptionssager hængende over sig blandt andet med penge i skattely. Og for flere er han et billede på, hvad der trænger til at blive skiftet ud i det politiske system.

- Mange har en fornemmelse af, at han er nepotistisk, hvor udnævelser går til venner og trosfæller frem for folk med kompetencer, siger Matilde Kimer.

Mange spørgsmål, ingen svar

De vigtigste emner for vælgerne har været korruption, krigen mod russisk-støttede separatister i den østlige del af landet og Ukraines økonomi.

Men Matilde Kimer mener ikke, at nogle af kandidaterne har adresseret de spørgsmål, fordi de er svære at svare på.

39 kandidater stod på stemmesedlen. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)

Volodymyr Zelenskij er ikke kommet med mange konkrete bud på, hvad han vil gøre, hvis han får præsidentposten.

- Ingen løfter. Ingen undskyldninger, lød et af hans valgslogans.

- Porosjenko har kun talt med bestemte journalister i valgkampen for ikke at få irriterende spørgsmål, og Zelenskij har ikke haft nogle reelle bud, siger Matilde Kimer.

Ukrainerne skal afsted til stemmeurnerne igen den 21. april.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter