Kinas censurapparat måtte for en kort stund give op mod protestvideo

En video af de mange forskellige protester under Shanghais fire ugers lockdown blev i sig selv en protest fredag aften.

Størstedelen af Shanghais 26 millioner indbyggere sidder indespærret på fjerde uge i deres hjem i en lockdown, der stadig ikke har fået en slutdato. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)

I katten efter musene-legen, der er censuren på det kinesiske internet, vandt musene i Shanghai i går.

En kunstnerisk sort-hvid dronevideo, der flyver hen over de tomme gader, underlagt et lydspor af grædende, tiggende og rasende klager fra Shanghais borgere under de sidste mange ugers lockdown, blev igen og igen uploadet af brugere, mens maskinerne og menneskene, hvis job det er at censurere, igen og igen slettede videoerne.

Størstedelen af Shanghais 26 millioner indbyggere sidder lige nu indespærret på fjerde uge i deres hjem i en lockdown, der stadig ikke har fået en slutdato.

Den latente vrede mod myndighedernes mangelfulde håndtering af nedlukningen er blevet gengivet i private gruppechats og i kommentarsporene til myndighedernes propagandavideoer de sidste par uger, men fredag overdængede de mange offentlige opslag censurapparatets formåen, og for en kort stund så det ud til at borgerne selv var i kontrol med internettet.

Boligblokke lyser op om aftenen under Shanghais coronanedlukning. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)

Videoen med navnet "Aprils Stemmer" er en samling af de mange virale klip af borgeres protester under myndighedernes nedlukning af byen.

Indbyggere, der råber ud af vinduerne med krav om mad, lyden af en hund, der bliver banket ihjel efter, at dens ejer blev taget med i centralkarantæne, en kemopatient, der nægtes adgang til sit hjem efter et hospitalsbesøg, er nogle af de mange lydgengivelser i videoen.

Ved siden af står lydklip af medmenneskelighed, som for eksempel en borger, der deler mad med en migrantarbejder fanget på sin byggeplads.

En online protest for de indespærrede

Tian sidder i sit hjem på 28. dag, hvor hun forsøger at holde sig mentalt sund med madlavning, arbejde, træning og sin kat, men videoen tændte noget i hende:

- Det føltes som en virtuel protest, siger hun.

- Jeg tror slet ikke, at den ville blive spredt så meget, hvis ikke de havde slettet den. Der er ikke noget super sensitivt i indholdet, så jeg kan ikke se, hvorfor den skal slettes.

Tians opslag var også en protest imod myndighedernes propaganda:

- Propagandavideoerne siger, at vi har ytringsfrihed. Det gør det blot endnu mere absurd. Som om det at tage vores fysiske frihed ikke var nok, nu fratager de os også vores ytringsfrihed. Hvad er det næste, spørger hun.

  • De seneste tiltag mod corona indebærer, at myndighederne desinficerer borgeres hjem, i områder hvor smitten er højest. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)
  • Den latente vrede mod myndighedernes mangelfulde håndtering af nedlukningen er blevet gengivet i private gruppechats. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)
  • Madleveringer til borgere, der (Foto: © ALEX PLAVEVSKI, Ritzau Scanpix)
  • Nogle borgere der har levet flere uger under lockdown, er ved at løbe tør for mad. (Foto: © ALEX PLAVEVSKI, Ritzau Scanpix)
1 / 4

På Wechat, en kinesisk superapp, blev videoen delt med mere eller mindre indirekte kommentarer til myndighedernes censur.

“Hvis en fælles hukommelse ikke er tilladt, er det bedste du kan gøre, selv at huske,” skrev en bruger.

En anden brugte et Mao Zedong citat:

”Lad folket tale frit og himlen vil ikke falde ned. Forbyd folket at tale og den vil uundgåeligt kollapse.”

Musikvideoerne til Pink Floyds Another Brick In The Wall og Can You Hear The People Sing fra Les Misarable-filmatiseringen blev også delt flittigt. Den ene handler om indoktrinering af børn og den anden om den franske revolution.

- Videoen er faktisk ret fredelig og ikke særlig kritisk mod myndighederne, siger han.

- Den er kun blevet censureret, fordi den fortæller om myndighedernes løgne og får folk til at miste tillid til dem. Der er sket meget værre ting i Shanghai, som ikke er med i den video.

Tao så hans opslag som protest mod propagandaen, der er blevet latterliggjort, når den opstillede pseudo-virkelighed har fraveget for meget fra den levede virkelighed for borgerne i Shanghai:

- Siden starten af den her lockdown har statsmedierne kun været fokuseret på gode nyheder, mens de dårlige nyheder, de sande nyheder, ikke har fået lov at blive set, siger han.

At dele videoen var også hans måde at give udtryk for sin frustration over, hvad der foregår i Shanghai. Det er ikke til at måle, hvor mange mennesker, der har set videoen, fordi hver enkelt udgave kun fik lov til at blive oppe i kort tid, inden censuren slettede den.

Men DR har selv set de første ni forskellige versioner af videoen, hvoraf flere var redigeret eller klippet anderledes for ikke at blive genkendt af maskincensuren.

I katten efter musen legen, der er censuren på det kinesiske internet, vandt musene i Shanghai fredag. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)

En besked til resten af Kina

Meng delte videoen flere gange på sin Wechat i et forsøg på fortælle sine medborgere i resten af Kina om, hvad der foregår i Shanghai lige nu:

- Verden skal kende sandheden om Shanghai. Shanghai protesterer mod den rodede håndtering, og folket tror ikke mere på nul-covid politikken, siger hun.

Selvom millionbyen Shanghai har været lukket ned i 23. dage har statsmediernes dækning været sporadisk og rundt om i landet, kender få af de mennesker DR har talt med ikke til hele situationen i byen.

- En masse mennesker har delt videoen, men på grund af censur ved befolkningen i andre provinser næsten ikke, hvad der foregår, siger hun.

Meng er fra Wuhan og sad i lockdown der i 76 dage i 2020, da pandemien brød ud. Nu sidder hun på 23. dag i Shanghai.

Hun tror på, at Shanghais lockdown vil have betydning for byen og det kinesiske samfund fremadrettet:

- De prøver at kontrollere befolkningens tanker i en ekstrem nationalistisk retning. Fordi Xi skal genvælges til efteråret er alting meget sensitivt og komplekst lige nu, så måske er den her nationalisme simpelthen den nye normal.

Tao sidder også lukket inde på 23. dag, og han kan ikke se meningen med at lukke hele byen ned mod en mildere udgave af virussen:

- Den her lockdown dræber flere mennesker og skaber flere sundhedsproblemer end virussen selv. For ikke at tale om de mentale problemer blandt alle os, der ikke kan leve normale liv.

DR er bekendt med de medvirkendes fulde navn.