En lang odysse for migrantskib er slut: "Vi skal til Spanien og ændre vores liv"

Der er glæde på kajen i Valencia, hvor 629 migranter netop er gået i land.

Den spanske kystvagt havde fordelt de 629 migranter fra det tyske NGO-skib Aquarius på flere forskellige skibe.

De første af dem lagde til kaj i Valencia kort efter solopgang.

I løbet af formiddagen nåede Aquarius også i land, og klokken 13 var odysseen forbi, og alle de nødstedte migranter har igen fast grund under fødderne.

Røde Kors i Spanien stod klar på kajen til at hjælpe de nødstedte migranter, der har været fanget på Middelhavet i 9 dage. Skibet har været kastebold mellem flere lande i Middelhavet, og flere har gjort skibet til eksemplet på EU's dysfunktionelle migrantionspolitik jævnfør Dublin-forordningen.

Spaniens nye socialistiske regering med premierminister Pedro Sánchez forbarmede sig over skibet:

- Det er vores pligt at hjælpe med at undgå en humanitær katastrofe og tilbyde en sikker havn til disse mennesker for at overholde vores menneskerettighedsforpligtelser, sagde Sánchez tidligere på ugen.

Spanien har lovet gratis lægehjælp og behandling af alle 629 asylsager.

Glade migranter på kajen

Røde Kors har brugt flere dage på at forberede sig på, at migranterne kom i land. Og der er smil og glade miner på kajen i Valencia.

- Vi er så glade, vi skal til Spanien og ændre vores liv, siger en af migranterne ifølge nyhedsbureaet AP.

En anden lille migrantfamilie med en far, mor og et spædbarn har udvekslet disse ord med nyhedsbureauet Euronews:

Reporteren spørger: Er I glade?

- Vi er virkeligt, virkeligt, virkeligt glade, svarer faderen på fransk

Reporteren spørger: Er I nervøse?

- Kun lidt, lyder svaret.

Blandt de 629 migranter er 123 uledsagede børn og syv gravide kvinder.

Det er nødhjælpsorganisationen SOS Méditerranée, der ejer skibet Aquarius, og BBC har talt med Sophie Beau fra nødhjælpsorganisationen. Hun fortæller, at "vejret var meget dårligt under sejladsen, så folks tilstande er dårlige. De er virkeligt lettede over at være kommet på sikker grund,".

Ikke i min havn

Formanden for det spanske kommissariat for indvandring og grænser, Bernardo Alonso, siger til den spanske avis La Vanguardia, at alle migranterne får tilladelse til ophold i 45 dage. Ingen af migranterne har ifølge Alonso haft identifikation, men har blot erklæret deres nationalitet. De kommer fra 26 forskellige lande, og størstedelen kommer fra landene syd for Sahara.

De 629 migranter blev samlet op af den italienske kystvagt ud for Libyens kyst, efter de havde sejlet rundt i gummibåde i knap et døgn. Den italienske kystvagt overførte migranterne til det tyske NGO-skib Aquarius, da den nye italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, sagde "Italien skal ikke omdannes til en stor flygtningelejr" og nægtede at åbne landets havne for migranterne. Salvini er leder af det indvandrerkritiske regeringsparti Lega.

Italien foreslog, at Malta skulle tage imod skibet, men det afviste landet. Efterfølgende trådte Spanien til, og farcen omkring Aquarius fik en ende. Den italienske regering har efterfølgende meddelt, at to andre skibe med migranter heller ikke får lov til at lægge til i Italien.

Migranter ret til at få deres asylsager behandlet i det første EU-medlemsland, de kommer til. Det bestemmer Dublin-forordningen. Den italienske premierminister Giuseppe Conte og den franske præsident Emmanuel Macron foreslog i denne uge, at man ændrer forordningen og i stedet opretter EU-asylcentre i Afrika.

Facebook
Twitter