En lussing fra de franske sofavælgere

Præsident Emmanuel Macrons koalition i parlamentet, Ensemble, får 245 mandater og mister sit flertal.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron hilser på tilhængere, da han stemmer i anden runde af det franske parlamentsvalg. (Foto: pascal rossignol © Ritzau Scanpix)

289 mandater kræver det for at samle et flertal i det franske parlament. Og da præsident Emmanuel Macrons centrumhøjre-alliance, Ensemble, kun fik 245 mandater ved parlamentsvalget, bliver det sværere for den genvalgte præsident at få sin politik igennem i den kommende præsidentperiode.

Det står klart, efter at resultatet fra den anden og afgørende runde ved parlamentsvalget er blevet offentliggjort af det franske indenrigsministerium. Ved sidste parlamentsvalg vandt Macrons parti alene mere end 300 sæder.

Særligt den historisk samlede venstrefløj, der har set alt fra De Grønne til Kommunisterne gå i alliance, har udfordret Macrons absolutte flertal i parlamentet.

Venstrefløjsalliancen, Nupes, som er ledet af Jean-Luc Mélenchon, får 135 pladser.

Den franske præsidents rival på højrefløjen Marine le Pens parti, National Samling, fik et godt valg. Vælgerne gav Rassemblement Samling 89 pladser, hvilket er mere end en tidobling i forhold til deres nuværende antal pladser.

- Aftenens resultat viser, at yderfløjene i Frankrig har vind sejlene. Her er især fremgangen til Rassemblement National, altså de højrenationale, interessant. Det var ventet, at partier vil gå frem, men slet, slet ikke i det omfang. Hun er jo gået fra otte sæder til 89, det forudså meningsmålingerne overhovedet ikke, siger Karin Mørch, der er DRs udsendte reporter i Paris.

Macron lovede for fem år siden at forene det splittede Frankrig, det modsatte er faktisk sket. Og det bliver nu meget svært for ham at regere, forudser Karin Mørch:

- Han kan forsøge at række ud til de borgerlige, men de har allerede sagt, at de ikke har tænkt sig at redde Macron, de vil ikke love at stemme hans politik igennem. Og derfor frygter Macrons lejr en total lammelse, og at det måske ender med et nyvalg inden for et år.

Store konsekvenser for Macron

Og de to oppositioners styrkepositioner kan udfordre Macrons muligheder for at få politik igennem og ikke mindst, hvem han kan sætte til at få sin politik igennem.

Med de 245 pladser er Macrons koalition fortsat den største i parlamentet, men valget får alligevel store konsekvenser for den franske regering, hvor 15 af ministre var på valg og skulle gå af, hvis de ikke vandt plads i parlamentet.

Venstrefløjsalliancen Nupes, som er ledet af Jean-Luc Mélenchon, får 135 pladser. (Foto: Torben Kjærgaard Madsen © DR Nyheder)

Det gjaldt sundhedsminister Brigitte Bourguignon, hav- og fiskeriminister Justine Benin og miljøminister Amelie de Montchalin. Alle tre tabte i valget og træder nu af i den franske regering.

Også forhenværende indenrigsminister Cristophe Castaner og formand for parlamentet Richard Ferrand, som begge er Macrons tætte allierede, måtte se sig slået i valget søndag.

Til gengæld blev både minister for offentlige serviceydelser Stanislas Guerini og europaminister Clement Beaune valgt.

Jean-Luc Melenchon, leder af venstrefløjsalliancen Nupes, taler til vælgerne efter parlamentsvalgets anden runde. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Sofavælgere

Frankrig er inddelt i 577 valgkredse. Hver kreds giver én plads i Nationalforsamlingen, så the winner takes it all. I valgkredsen, hvor de to kandidater stiller op, er der 80.000 vælgere. Men hvor mange, der stemmer, er det store spørgsmål.

Valgdeltagelsen var i år særdeles lav. Under halvdelen stemte. Især de unge vælgere blev væk. Syv ud af ti unge stemte ikke til første runde af valget til Nationalforsamlingen.

Artiklen er opdateret med franske venstrefløjsvælgere og to kommentarer fra Karin Mørch, DRs udsendte reporter i Paris.