Kampene mellem en paramilitærgruppe i Sudan RSF (Rapid Support Forces) og landets officielle væbnede styrker er fortsat i dag.
Eksplosioner og skuduvekslinger brød i går ud flere steder i landet, og det har foreløbigt kostet mindst 56 civile livet, mens mindst 595 er såret.
I et forsøg på at være i ly af kampene er mange civile fanget på skoler, moskeer og andre bygninger i hovedstaden Khartoum uden adgang til mad og vand.
Og situationen er fortsat meget anspændt fortæller, Niels Carstensen, der er tidligere udsendt for Folkekirkens Nødhjælp med et stort kendskab til Sudan.
- Magtkampen mellem de officielle væbnede styker og den paramilitære enhed fortsætter. I går var det primært angreb på baser, men der var også angreb, der ramte civile - inklusive folk, som arbejder med humanitært arbejde.
Det seneste døgns kampe er kulminationen på en magtkamp, der går tilbage til 2019, hvor de to parter kuppede magten fra daværende præsident Omar al-Bashir, efter han havde siddet på magten i tre årtier.
- Siden da har den her spænding ligget og ulmet, siger Niels Carstensen.
Paramilitær gruppe har en mørk fortid
Og det er ikke en hvilken som helst paramilitær gruppe, der i går hævdede at have taget kontrol med blandt andet landets præsidentpalads og lufthavnen i hovedstaden, Khartoum.
- RSF og hæren har dybest set været i konkurrence med hinanden, helt tilbage fra da den tidligere præsident dyrkede RSF for at have et slags værn mod et eventuelt kup fra hæren, siger Niels Carstensen og tilføjer:
- Det lykkedes han ikke med, de endte tværtimod med at slå sig sammen og kuppe ham.
Og at RSF er blevet dyrket udenom staten, har givet dem nogle andre spilleregler.
Paramilitsen har arbejdet helt uafhængigt med egen økonomi, og det har også gjort dem i stand til at samarbejde med blandt andre den berygtede Wagner-gruppe. Derudover er de blandt andet blevet beskyldt for omfattende krænkelser, voldtægter og drab.
I spidsen for den paramilitære gruppe står også en temmelig kontroversiel skikkelse.
Mohamed Hamdan Dagolo, bedre kendt under tilnavnet "Hemeti", er primært kendt i omverdenen for at have deltaget særdeles aktivt i det, der kaldes "det første folkedrab i det 21. århundrede" under konflikten i Darfur-provinsen i den vestlige del af landet.
Du kan læse mere om militslederen her:
Siden 2019 har Mohamed Hamdan Dagolo altså på papiret stået side om side med landets hærchef, Abdel Fattah al-Burhan, der også fungerer som Sudans leder, men med det seneste døgns kampe står det klart, at det venskab er slut.
- al-Burhan vil enten blive stillet for retten eller dø som en hund, sagde Mohamed Hamdan Dagalo i går til mediet Al Jazeera.
Anklagerne mellem de to militærenheder er det seneste døgn fløjet gennem luften, og for nuværende er det svært at sige noget om, hvem der har kontrol over hvilke steder.
Det er dog sikkert, at der forsat er kampe flere steder i landet. Blandt andet i Khartoum, hvor der har været voldsomme skududvekslinger igen i dag. Det kan du høre i videoen herunder.
I går var der meldinger om kampe på en national TV-station. Samtidig kunne man se det sudanske luftvåben have fly på vingerne, der ifølge hæren selv angreb RSF-kontrollerede områder.
I videoen herunder - som er blevet verificeret af nyhedsbureauet Associated Press - angriber et fly fra hæren angiveligt en af RSF's baser nær Khartoum. Videoen er optaget af Issam Khalafalla. DR Nyheder har ikke selvstændigt verificeret videoen:
'Det kan eskalere til en borgerkrig'
Det seneste døgns kulmination på en længerevarende magtkamp mellem de to militærenheder har fået ledere verden over til at rynke bekymret på brynene.
Både USA, EU, AU (Den Afrikanske Union), Rusland, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater opfordrer til at finde en ende på den eskalerende situation, og FN har rakt ud til begge parter i konflikten og bedt dem indstille kampene.
Egypten og Sydsudan har i dag tilbudt sig som mæglere mellem de to parter, og freds- og sikkerhedsrådet i Den Afrikanske Union samles i dag til et hastemøde for at diskutere den politiske og sikkerhedsmæssige udvikling i Sudan. Det skriver AU på Twitter.
Og de mange internationale reaktioner skyldes frygten for, hvordan situationen kan risikere at udvikle sig.
- Det her kan meget hurtigt eskalere til en borgerkrig, der kommer til at ramme hele Sudan - og også meget nemt nogle af nabostaterne - meget hårdt, siger Niels Carstensen og tilføjer:
- Sudan ligger i forvejen et ustabilt sted i Afrika. Du har i den grad brug for et Sudan i midten af de her lande, som ikke er alt for ustabilt.
Sudan er Afrikas tredjestørsteland, og der bor cirka 40 millioner mennesker i landet.