En million kinesere er allerede vaccineret med en ikke godkendt vaccine

Den kinesiske regering går stille med vaccinationsprogrammet, men det er lykkedes DR Nyheder at få optagelser af folk, der bliver vaccineret.

DR Nyheder har besøgt en vaccineklinik i den kinesiske by Yiwu i Zhejiang-provinsen.

En vaccineklinik i byen Yiwu er fyldt med forældre og deres børn, der er kommet for at få de anbefalede børnevacciner. Men et af rummene i klinikken er afsat til den indsprøjtning, hele verden taler om og venter på – vaccinen imod Covid-19.

- Jeg skal have indsprøjtningen to gange. Jeg har lige fået den første, og skal have den anden vaccine om to uger, fortæller en mand, der ikke ønsker sit navn frem.

Se mere fra vaccineklinikken i videoen herunder:

Efter indsprøjtningen bliver folk bedt om at vente i 30 minutter, så personalet kan observere eventuelle reaktioner. De fremmødte den morgen, DR Nyheder besøger klinikken i Yiwu, har dog tillid vaccinen, der koster 200 kroner per indsprøjtning.

- Vaccinens sikkerhed er blevet garanteret. Så jeg besluttede mig for at få vaccinen, inden jeg rejser ud af landet, siger en mand, mens han holder et vatstykke ind til huden, hvor han netop er blevet stukket.

’Nødprogram’ med en million vaccinerede

En million anslås allerede at være vaccinerede i det, regeringen kalder for et ’nødprogram’, da ingen af de kinesiske vacciner endnu er endelig godkendt. Alligevel har sundhedspersonale, højtstående personer i regeringen og statslige virksomheder og folk, der skal rejse ud af landet, siden juli kunne blive vaccineret.

På vaccineklinikken i Yiwu ved personalet godt, at indsprøjtningerne er kontroversielle. Derfor skal folk også skrive under på, at de ikke vil tale offentligt om det. (Foto: Qunyi Zhang)
På vaccineklinikken i Yiwu ved personalet godt, at indsprøjtningerne er kontroversielle. Derfor skal folk også skrive under på, at de ikke vil tale offentligt om det. (Foto: Qunyi Zhang)

Især i Zhejiang-provinsen, hvor Yiwu ligger, og i hovedstaden Beijing har der været køer til den eftertragtede sprøjte.

Ifølge regeringen er den foreløbige vaccine sikker, selvom ingen af de kinesiske vaccineproducenter har fået endelig godkendelse.

Officielt vaccinationsprogram kommer snart

Det er usikkert, hvornår Kinas officielle vaccinationsprogram begynder.

Tidligere blev det antydet at ske inden nytår.

- Kinas årlige produktion af Covid-19-vacciner kan nå 610 millioner doser ved årets udgang, og vil nå over en milliard til næste år, sagde Zheng Zhongwei, lederen af statens vaccineudvikling.

I modsætning til i de fleste vestlige lande er det uvist om vaccinen er frivillig, eller om det for eksempel vil blive umuligt at rejse rundt i Kina, hvis man ikke har fået vaccinen. Regeringen har allerede antydet, at man fremover ikke kan rejse ind i Kina uden et vaccinebevis.

Uden for Kina ansøgte medicinalselskabet Moderna mandag om en betinget godkendelse af deres coronavaccine i Europa og nødgodkendelse i USA. Med ansøgningen om nødgodkendelsen er det sandsynligt, at Modernas vaccine bliver den anden, der ventes at blive godkendt i USA i år. Pfizer og tyske Biontech er en uge længere i forløbet end Moderna.

Må ikke tale om vaccinationer

Tilbage på vaccineklinikken i Yiwu ved de ansatte godt, at indsprøjtningerne er kontroversielle. Derfor skal fremmødte også skrive under på, at de ikke vil tale offentligt om deres vaccination, ligesom DR Nyheders fotograf ender med at blive smidt ud af klinikken af personalet.

- Det her skal forblive hemmeligt, siger en midaldrende mand til DR Nyheder umiddelbart efter han har fået prikket, hele verden venter på.