"En modløs røv slår aldrig en glad prut" er et af Bayerns alternative valgslogans

Lokalvalget i Bayern er præget af migrantkrisen og kan få betydning i resten af Europa.

"En modløs røv slår aldrig en glad prut", står der nederst på plakaten fra FDP-kandidaten Albert Duin i Bayern. (Foto: Yannik Bikker)

Der er kampvalg i den sydtyske delstat Bayern på søndag, og det har fået små som større partier til at bejle til vælgere med mere eller mindre kreative valgplakater.

Kandidaten Albert Duin fra det liberale parti FDP bruger for eksempel et citat, der tilskrives den tyske teolog og reformator Martin Luther på sin valgplakat:

- En modløs røv slår aldrig en glad prut, lyder citatet, der står under et billede af den storgrinende politiker.

Albert Duin forklarer, at han bevidst ønsker at provokere vælgerne, og at plakaten er rettet mod dem, der ikke interesserer sig for politik.

- En anden grund er, at man gerne må grine i politik. Hvis man kun skændes med hinanden, når man ikke sit mål, siger politikeren til dr.dk.

Ko på isen

En anden anderledes valgplakat er lavet af vegetar- og veganerpartiet V-Partei³, der forsøger sig med ordspillet "ingen ko på isen" og et billede af en isvaffel med plantebaseret is.

"Ingen ko på isen", lyder veganerpartiets slogan. (© v-partei.de)

Der er også flere plakater fra det liberale parti, der kommenterer på andres valgplakater.

Herunder ses en FDP-kandidat, der kommenterer på en plakat fra en modkandidat fra venstrefløjspartiet Die Linke med teksten: "Fed plakat, makker!"

(© @wahl_beobachter)

- Det er gennemtænkt og bringer dialogkulturen fra internettet til papiret, siger politisk rådgiver Martin Fuchs, der står bag bloggen Wahlbeobachter.

Han siger dog samtidig, at det er usikkert, om de alternative plakater og deres valgslogans kan overbevise tvivlende vælgere.

- Men plakaterne er blevet mere skøre og kreative, måske også sjovere og nogle gange pinligere end for 10-15 år siden.

- Det gælder nemlig om at skille sig så meget ud, at folk fotograferer og deler plakaterne på nettet, siger Martin Fuchs til dr.dk.

Diesel og fodbold

Andre eksempler er det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD), der gerne vil værne om Bayerns store bilindustri.

Partiet forsøger sig med det - i hvert fald for mange miljøforkæmpere - opsigtvækkende budskab om, at "Diesel er super!"

(© AfD)

Og det store katolsk-konservative folkeparti CSU, der er søsterparti til kansler Merkels CDU, slår sig an på regionens traditionelle tøj og måske også en reference til områdets store fodboldklub FC Bayern München på en af de mange valgplakater.

(Foto: Nikky Maier)

Bayerns lokalvalg er vigtigt for hele EU

Uanset om vælgerne bider på de alternative plakater eller ej, er lokalvalget i Bayern på søndag afgørende - også for resten af Europa.

Den sydtyske delstat har 13 millioner indbyggere, et areal på størrelse med Irland, og en økonomi så stærk som Sveriges, da store dele af den tyske bilindustri er i Bayern.

Bayern grænser op til Østrig og er et af de områder i Tyskland, der under flygtningekrisen i 2015, modtog allerflest migranter.

Netop håndteringen af migranter er det helt store tema i den nuværende valgkamp. Og hvad der sker i Bayern, har betydning for kansler Angela Merkels udlændingepolitik og dermed også for resten af EU.

Folkepartiet CSU, der har regeret i Bayern i 70 år, står til at miste sit absolutte flertal ved valget den 14. oktober.

Nogle synes, at CSU er gået for vidt i sin stramning af udlændingepolitikken - andre synes, at partiet slet ikke er skrapt nok.

Og det har fået vælgerne til at flygte til især centrum-venstrepartiet De Grønne, der har en mere åben udlændingepolitik, på den ene side og til det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, på den anden side.

"Bevar kristne værdier! Islam hører ikke til i Bayern!" lyder budskabet til Bayerns mange katolikker på en valgplakat fra partiet AfD i Bayern. (© AfD)

To mulige scenarier efter valget

Hvis folkepartiet CSU får den vælgerlussing, som meningsmålinger antyder, vil partiet skulle danne regering med et andet parti.

De Grønne står til at blive det næststørste parti ved lokalvalget, og ender det med, at partiet danner regering med CSU, vil det formentlig betyde, at udlændingepolitikken bliver mildere.

Hvis CSU derimod klarer sig bedre, end meningsmålingerne spår - eller hvis CSU kan danne regering med de borgerlige partier Freie Wähler eller FDP, så kan det betyde, at Bayern holder fast i sin indvandringskritiske politiske linje.

Og den politik, som Bayern fører, leder hele vejen ind i hjertet af Berlin, hvor CSU sidder i regering med kansler Angela Merkel, forklarer Tyskland-korrespondent Michael Reiter.

- I Europa har vi set, at CSU nærmer sig stærkt højrenationale regeringer i lande som Østrig, Ungarn og Italien. Den alliance vil blive styrket, hvorved CSU kan fjerne sig yderligere fra Angela Merkels politiske linje, siger Michael Reiter.

I sommer var kansler Angela Merkels regering ved at bryde sammen - netop på grund af den politiske uenighed om flygtninge - og migrantpolitikken.

Facebook
Twitter