En ny EU-lov, der skal beskytte verdens skove, får nu Malaysia til at rase

Den malaysiske regering mener, at den nye lov skyder langt over målet.

Malaysia er blandt de lande, der producerer mest palmeolie i verden. Derfor frygter regeringen en ny EU-lov, der skal bekæmpe skovrydning. (Foto: © HASNOOR HUSSAIN, Ritzau Scanpix)

Malaysias regering truer nu med at standse al eksport af palmeolie til EU, efter at Danmark og de andre medlemslande er blevet enige om en ny lov, der skal være med til at beskytte alverdens skove mod rovdrift fra virksomhedernes side.

I begyndelsen af december sidste år besluttede medlemslandene at forbyde al import og eksport af en række produkter, heriblandt palmeolie, kød, gummi og kaffe, hvis de stammer fra områder, hvor der finder afskovning sted.

Loven er den første af sin slags i verden, og flere miljøorganisationer, heriblandt Greenpeace og Verdens Skove, kaldte den efterfølgende banebrydende og et vigtigt skridt i kampen for at beskytte skovene fra helt at forsvinde.

Men ifølge regeringen i Malaysia, der er verdens næststørste producent af palmeolie, er loven både unfair og ubegrundet.

Og regeringen truer nu med at standse al eksport af den vegetabilske olie, der blandt andet bliver brugt til at producere pizzadej, kopnudler og cremer, til EU-landene, med mindre loven bliver lavet om.

- Hvis vi bliver nødt til at ansætte udenlandske eksperter for at svare igen på EU’s træk, så vil vi gøre det. Ellers er der også den mulighed, at vi bare stopper eksporten til Europa og fokuserer på andre lande, hvis de (EU-landene, red.) gør det så svært for os at eksportere til dem, siger den malaysiske råvareminister, Fadillah Yusof, til nyhedsbureauet Reuters.

Palmeolien er et billigt fedtstof, som blandt andet bliver brugt i alt fra chokolade, kiks og småkager til instantnudler, pizzatopping og færdigretter. (Foto: © Dita Alangkara, Associated Press)

Stor eksport til EU

Flere miljøorganisationer har ellers beskyldt netop palmeolieproducenterne for at rydde store regnskovsområder i det sydøstlige Asien uden at plante nye træer bagefter.

Men ifølge den malaysiske råvareminister er der intet at komme efter.

Malaysia har sammen med Indonesien, der er verdens største palmeolieproducent, indført obligatoriske bæredygtighedsstandarder for alle deres plantager for netop at komme kritikken i møde.

Tidligere på ugen blev de to lande enige om at "bekæmpe diskrimination af palmeolie". Og den malaysiske råvareminister opfordrer nu alle medlemmerne af The Council of Palm Oil Producing Countries, der er de palmeolieproducerende landes fællesorganisation, til sammen at bekæmpe loven og det, som han betegner som "ubegrundede beskyldninger" fra EU’s side.

Ifølge Reuters er EU verdens tredjestørste forbruger af palmeolie, og 9,4 procent af al den palmeolie, som Malaysia eksporterer, går til de 27 medlemslande.

Her ses et stort skovområde i Indonesien, der bliver brugt til at producere palmeolie. (Foto: © CRACK PALINGGI, Ritzau Scanpix)

Ens regler for alle

Der er dog intet, der tyder på, at EU-landene har tænkt sig at ændre på loven, som fortsat mangler at blive endeligt godkendt af både Europa-Parlamentet og medlemslandene.

Michalis Rokas, der er EU’s ambassadør i Malaysia, understreger over for Reuters, at loven gælder for alle verdens lande, herunder også medlemslandene selv, og derfor er der altså ikke tale om negativ forskelsbehandling af hverken Malaysia eller Indonesien.

Derudover ønsker landene at sætte ind over for afskovningen rundt om i verden. Klodens skove er nemlig under et stort pres i disse år, og ifølge FN forsvandt mere end 420 millioner hektar skov – hvilket svarer til mere end alle EU-landene til sammen – mellem 1990 og 2020.

Det har store konsekvenser for klimaet, naturen, biodiversiteten og ikke mindst de folk, der bor i skovområderne.

- Målet er at sikre, at produktionen af råvarer ikke fører til yderligere skovrydning og ødelæggelse af skove, siger EU-ambassadøren til Reuters.