'En skændsel': Vred Donald Trump må ikke komme tilbage på Facebook og Instagram

Ifølge Facebooks eget tilsynsråd skal virksomheden genoverveje inden for seks måneder.

USA's tidligere præsident Donald Trump har været suspenderet fra Facebook siden januar. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Donald Trump forbliver bandlyst fra Facebook og Instagram. I hvert fald en rum tid endnu.

Det afgjorde Facebooks eget tilsynsråd, The Oversight Board, i dag.

- I betragtning af alvorligheden af overtrædelserne og den løbende risiko for vold var Facebook berettiget til at suspendere Mr. Trumps konti den 6. januar og forlænge suspenderingen den 7. januar, argumenterer rådet i sin afgørelse.

Tilsynsrådet skriver dog, at det var forkert, at Facebook i januar suspenderede Donald Trump på ubestemt tid. Derfor skal Facebook genoverveje beslutningen indenfor seks måneder.

- Facebook skal genbesøge sagen for at fastslå og retfærdiggøre et svar, der er i overenstemmelse med reglerne, der gælder for alle brugere af platformen, skriver rådet.

Trump: Facebook er en skændsel

Ifølge flere nyhedsbureaer, heriblandt AP og Reuters, har Donald Trump udsendt en kort kommentar. Her forholder han sig ikke direkte til dagens afgørelse, men kalder Facebooks, Twitters og Googles handlinger "pinlige" og "en skændsel."

- Disse korrupte sociale medier skal betale en politisk pris og må aldrig igen få lov til at ødelægge vores valgproces, siger Donald Trump ifølge AP og Reuters:

- Den amerikanske præsident har mistet sin ytringsfrihed, fordi de radikale venstreorienterede er bange for sandheden, siger han ifølge The New York Times.

I en udtalelse skriver Facebook, at de er glade for, at rådet er kommet frem til, at det var korrekt at suspendere Donald Trump. Virksomheden tilføjer, at man vil overveje afgørelsen og komme frem til en beslutning, der er "klar" og "proportional".

Hvad er Facebooks tilsynsråd?

Facebooks tilsynsråd eller Oversight Board begyndte officielt sit arbejde sidste år. Suspenderingen af Donald Trump er den mest prominente sag, som rådet hidtil har håndteret.

Rådet består af tyve journalister, aktivister, tidligere politikere, heriblandt Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Rådet skal undersøge og fælde dom over Facebooks mest omstridte moderationer på det sociale medie.

- Vi beder Facebook om at være mere transparente om, hvordan de håndterer sager som denne. De skal behandle alle brugere ens, og ikke bruge skønsmæssige straffe, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Virksomhedens stifter og direktør, Mark Zuckerberg, har gentagne gange omtalt rådet som "Facebooks højesteret."

Tilsynsrådet mener selv, at det arbejder uafhængigt fra Facebook, men ikke desto mindre er det finansieret af Facebook og dets afgørelser har ingen juridisk autoritet, selvom Facebook ifølge nævnets vedtægter er forpligtet til at følge dets afgørelser.

Kort før angrebet på Kongressen den 6. januar i år talte Donald Trump til sine støtter. Præsidenten blev i kølvandet på angrebet anklaget for at have opildnet til optøjerne. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)

Digital rådgiver: Råd løser ikke den store udfordring

Facebooks suspendering af Donald Trump er blevet kritiseret og diskuteret vidt og bredt i månedsvis. Amerikanske konservative og Trump-støtter har siden beslutningen anklaget sociale medier for at undertrykke højrefløjens ytringsfrihed.

Flere republikanere har da heller ikke taget godt imod dagens afgørelse. De republikanske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus kalder afgørelsen 'patetisk'.

Ifølge digital rådgiver Astrid Haug er Facebooks tilsynsråd blevet kritiseret for, hvilke parametre det baserer sine kendelser på.

- På den ene side skal de holde deres afgørelse op mod Facebooks retningslinjer, som Facebook selv har fundet på. Og samtidig er de optaget af ytringsfrihed og menneskerettigheder. Men i det tilfælde at Facebooks egne regler støder mod resten af samfundets love, så er vi jo lige vidt, siger hun:

- Det taler derfor ind i debatten om, hvorvidt der er brug for mere regulering af techgiganterne. Både så vi kan sikre os, at det er sikkert, hvad der foregår, men også så der ikke er nogen, der oplever censur eller får frataget deres ytringsfrihed, siger hun til P1 Orientering.

- Rådet løser et meget lille problem for Facebook og det løser ikke den helt store udfordring som er, at det i sidste ende er Facebook selv, der tager stilling til hvem og hvad der må være på platformen, siger Astrid Haug.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk