En strategisk mester på stemmejagt: USA's demokrater uenige om formandspost

Nancy Pelosi kan gøre comeback som formand for Repræsentanternes Hus. Men hun får modstand fra sine egne.

Nancy Pelosi er blevet valgt ind i delstaten og går nu efter posten som formand for Repræsentanterns Hus. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Hun har længe været det republikanske partis prygelknabe og bliver i dele af sit eget parti betragtet som den store bøhmand, der kan skræmme mere konservative demokrater væk.

Alligevel står den 78-årige Nancy Pelosi til at blive formand for Repræsentanternes Husi USA, når den 116. kongres samles efter nytår.

Her til aften blev første sten på vejen ryddet, da Demokraterne valgte hende som deres kandidat.

Herefter skal hun vinde flertallet af stemmerne i det amerikanske underhus, men kritiske røster i hendes eget parti har allerede meldt ud, at de ikke vil sikre den garvede demokrats comeback.

Få her svaret på, hvorfor og hvem der er modstander af Nancy Pelosi.

Hvorfor er hendes eget parti imod hende?

Under den netop overståede valgkamp til midtvejsvalget, var Nancy Pelosi på mange måder republikanernes prygelknabe og blev nævnt i hver fjerde valgreklame for partiets kandidater til Repræsentanternes Hus.

For republikanerne har hun længe været skræmmebilledet på det Demokratiske Parti: Et eksempel på vestkyst-elite, en San Francisco-storbyliberal, ude af trit med, hvad almindelige amerikanere har af udfordringer.

- Både republikanere og demokrater ser Pelosi som en påmindelse om alt, hvad de ikke kan lide ved det Demokratiske Parti, uanset om det er afviklingen af immigrationsmyndigheder eller højere skattetakster, har Courtney Alexander, som er leder af den såkaldte Congressional Leadership Fund, sagt til Politico.com.

Fonden har finansieret adskillige reklamer, hvor Pelosi indgik og som blev vist i distrikter over hele USA, for det fungerer at bruge den 78-årige demokrat som syndebuk.

Der er dog også en mere simpel årsag til, at republikanerne har udvalgt den 78-årige demokrat som syndebuk, mener Niels Bjerre-Poulsen, lektor for Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Det er fordi, hun er virkelig dygtig. Hun er - i øvrigt ligesom Republikanernes leder Mitch McConnell - dygtig til det politiske håndværk, og så er hun blevet skræmmebilledet på, at Demokraterne er sådan nogle venstreorienterede nogle, siger han og tilføjer:

- For Demokraterne ser det dog ikke nødvendigvis godt ud, at man stemmer imod en leder, som dels er kvinde, men dels også har samlet rekordmange penge til kandidaterne og sikret partiet den største kongressejr siden 1974.

Gil Cisneros er blevet valgt ind i delstaten Californien. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

En af de nyeste modstandere mod Pelosi i hendes eget parti er Gil Cisneros, der netop har sat sit navn på listen over partifæller, som stemmer imod hende.

- Vælgerne i det 39. distrikt har gjort det klart, at de vil se ægte forandring i Washington. Jeg har tænkt mig at følge op på mit løfte om at støtte en ny ledelse, siger han.

Så hvem er imod Nancy Pelosi?

Modstanderne af Nancy Pelosi har skiftet i antal over den seneste tid.

I sidste uge udsendte en gruppe demokrater dog en liste med 16 navne på kongresmedlemmer, som ikke vil levere stemmer til hendes formandsskab.

Yderligere ni demokrater, der er en del af en mindre tværpolitisk gruppe, har ifølge CNN meldt ud, at de ikke vil støtte den ledende demokrat.

- Det er dog også nogle af de mere konservative såkaldte “blue dog democrats”, der ofte kommer fra mere republikanske distrikter, som eksempelvis Abigail Spanberger. Nogle har lovet deres vælgere ikke at stemme på Nancy Pelosi, og det har de formentlig ment. Det kan så være, de skal finde en vej udenom det, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

Alexandria Ocasio-Cortez (tv.) og Ayanna Pressley er begge blevet valgt ind for første gang. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Selvom flere kandidater under den netop overståede valgkamp udtrykte modstand mod hende, har hun over de seneste uger vundet deres stemmer ved blandt andet at love dem pladser i diverse udvalg, interessegrupper eller at lægge vægt på deres mærkesager.

Det gælder blandt andet progressive medlemmer som Alexandria Ocasio-Cortez fra New York og Ayanna Pressley fra Massachusetts, der meldte sin støtte til Pelosi, efter at været blevet lovet en plads i en taskforce, der skal udforme partiets våbenpolitik.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen er der dog et centralt problem for den anti-Pelosi-bevægelsen i partiet:

De har hidtil ikke været i stand til at finde en alternativ kandidat.

Men er der nogen, som har udfordret Pelosi?

Den eneste, der åbent har meldt ud, at hun ville overveje at stille op mod Nancy Pelosi er en Marcia Fudge fra staten Ohio.

I et interview med Huffington Post langede hun ud efter Pelosi og understregede, at det var på høje tid med en ny begyndelse for demokraterne.

Marcia Fudge har opgivet at tage kampen op mod Nancy Pelosi. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Samtidig slog hun fast, at det faktum at den nyvalgte kongres er en af de mest forskelligartede både hvad angår køn, alder og etnicitet, skulle afspejles i formandsposten.

Men efter ellers at have meddelt at have fået overvældende mange støtter i partiet foretog den 66-årige demokrat i sidste uge en kovending og meldte sin opbakning til Pelosi.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen er det svært at se andet, end at Nancy Pelosi gør comeback som formand for Repræsentanternes Hus - en position hun holdt fra 2007-2011.

- Hvis ikke de i partiet kan finde en formand, som kan gøre det bedre, så kan jeg ikke se, hvilken grund de skulle have for at påføre partiets leder et nederlag ved en afstemning i Repræsentanternes Hus, siger han og tilfører:

- Hun er langt dygtigere end andre i partiet, om nogen har hun talt for fornyelse, og så står hun stærkere end umiddelbart efter valget, vil jeg mene.

Hvordan vælges formanden for Repræsentanternes Hus?

  • Formanden for Repræsentanternes Hus bliver valgt 3. januar, når den 116. Kongres samles i Washington DC.

  • De 435 medlemmer skal vælge mellem kandidater - ofte fra de to partier - men de er dog ikke forpligtet til stemme på en af de nominerede kandidater.

  • De kan også afholde sig fra at stemme, men blot tilkendegive, at de er "til stede", og så tæller deres stemmer ikke med i det samlede regnskab.

  • Det kræver et simpelt flertal af stemmerne at blive valgt. Det vil sige, såfremt alle 435 medlemmer stemmer, skal Nancy Pelosi sikre sig 218 stemmer. Er det samlede antal af stemmer lavere - hvis nogle udebliver eller blot er til stede, ja så skal der færre stemmer til.

  • Som det ser ud nu - med bare et enkelt uafklaret distriktsvalg i Californien - har Demokraterne sikret sig 234 pladser i Repræsentanternes Hus.

  • Det betyder, at Nancy Pelosi kan tåle at miste 16 demokratiske stemmer og stadig sikre sig de 218 hun skal have af det samlede antal (forudsat at ingen republikanere vil stemme for hende).

Facebook
Twitter