En telefonsamtale, Joe Biden og Ukraine: Mystisk whistleblower-sag plager Trump

Forsøg på at lægge låg på mistanke om magtmisbrug har kun gjort tingene værre.

Donald Trump og hans personlige advokat Rudolph Giuliani (tv) er havnet i lidt af et stormvejr, som de i nogen grad selv har skabt. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Hvad har præsident Donald Trump sagt, som var "bekymrende" og "presserende", i en telefonsamtale med en fremmed leder?

Hvorfor vil Det Hvide Hus ikke videresende en indberetning om samtalen til Kongressen, som reglerne ellers foreskriver?

Og hvad har det hele med tidligere vicepræsident Joe Biden og Ukraine at gøre?

Spørgsmålene tårner sig op i en sag, som amerikanske medier har dækket intenst de sidste par dage, uden at forvirringen er blevet mindre - snarere tværtimod.

Her er et forsøg på kort at forklare, hvad der er sket, og hvorfor det kan være alvorligt for præsidenten.

Hvad har Trump gjort?

Tidligere i år talte USA's præsident i telefon med "en fremmed leder".

Undervejs i samtalen afgiver Donald Trump et løfte, som en amerikansk efterretningsagent, der lyttede med, ifølge Washington Post fandt "så bekymrende", at vedkommende skrev en indberetning via en whistleblowerordning.

New York Times har siden fundet ud af, at det sandsynligvis var Ukraines nyvalgte præsident Volodymyr Zelenskij, som Trump havde i røret.

Hvad skete der med indberetningen?

Indberetningen blev i første omgang behandlet af Michael Atkinson, som er generalinspektør for de amerikanske efterretningstjenester.

Han vurderede, at indberetningen var både legitim og presserende, hvorfor den efter reglerne skulle videresendes til politikere i Kongressen.

Men Atkinsons beslutning blev efterfølgende underkendt af USA's efterretningschef, Joseph Maguire.

Formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, har efterfølgende anklaget USA's justitsministerium for at have været indblandet i beslutningen om at holde indberetningen ude af Kongressen.

Hvad har det med Joe Biden at gøre?

Da det kom frem, at det var Ukraines kommende præsident, som Trump talte i telefon med i juli, bragte den mindelser om en anklage, der har været i omløb i Washington D.C. i månedsvis, skriver Vox.

Anklagen handler om, at præsident Trump med hjælp fra sin personlige advokat Rudy Giuliani har forsøgt at presse Ukraine til at indlede en efterforskning af Joe Biden, USA's tidligere vicepræsident og nuværende frontløber om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Det Hvide Hus har tilsyneladende en mistanke om, at Biden tilbage i 2014 har lagt pres på Ukraines chefanklager til fordel for sin søn, Hunter Biden.

Men var det ikke bare rygter?

Anklagen mod især Rudy Giuliani blev aldrig rigtig underbygget, men nu er den kommet op igen - takket være Rudy Giuliani.

I et opsigtsvækkende interview på CNN afviste Giuliani, at han havde bedt Ukraine om at efterforske Joe Biden, inden han i samme interview - 30 sekunder senere - bekræftede det.

Bagefter gravede advokaten hullet endnu dybere, da han på Twitter tilsyneladende bekræftede, at præsident Trump havde talt med Volodimir Zelenskij om en efterforskning.

Den seneste udvikling og afsløringer får nu præsidentens modstandere til åbent at tale om, at Trump kan have begået magtmisbrug ved at bruge sin position til at forfølge politiske modstandere, skriver Washington Post - en forseelse, der kan føre til en rigsretssag.