'En trussel mod demokratiet': Trumps modstandere er klar med en ny rigsretssag

I et brev skriver Nancy Pelosi, at man er nødt til at handle hurtigt.

Lederen af Repræsentanternes Hus og en præsident Trumps største kritikere, Nancy Pelosi. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, er klar til at indlede en proces, der kan føre til den anden rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Det skriver hun i et brev til Demokraterne i Repræsentanternes Hus.

I brevet skriver Pelosi, at hun er klar til at indlede en rigsretsproces, medmindre Donald Trump bliver fjernet fra præsidentposten, ved at vicepræsident Mike Pence gør brug af den 25. tilføjelse i forfatningen.

Det skriver nyhedsbureauerne AP og AFP.

Den 25. tilføjelse i USA's forfatning gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene i landet at afsætte en præsident, hvis denne anses for at være uegnet til at bestride posten.

Nødt til at handle hurtigt

Trump bliver af Demokraterne beskyldt for at misbruge sin magt og opildne til uro, i forbindelse med at præsidentens tilhængere stormede USA's kongresbygning onsdag i sidste uge.

- For at beskytte vores forfatning og vores demokrati vil vi handle hurtigt, fordi denne præsident udgør en overhængende trussel mod begge dele, skriver Pelosi i brevet til Demokraterne i Huset ifølge AP.

Pelosi siger, at sagen skal behandles med alvor, men også hurtigt, med få dage tilbage af Trumps præsidentperiode.

- Faren for det igangværende angreb mod vores demokrati, som denne præsident udøver, intensiveres, og det samme gør det umiddelbare behov for handling, skriver Pelosi.

Nancy Pelosi beskrev angrebet mod Kongressen i tv-programmet '60 Minutes' søndag:

Rigsretssag kan forsinke Biden

Trump blev også stillet for en rigsret i vinteren 2020. Præsidenten blev frikendt.

Selv om rigsretsprocessen startes op igen, er det langt fra sikkert, at Trump bliver væltet, inden han træder af 20. januar, hvor Biden overtager.

Processen kan tage lang tid, og det kræver to tredjedele flertal i Senatet at vælte præsidenten.

Tidligere søndag kom det frem, at den kommende præsident Joe Bidens rådgivere forsøger at finde en måde, hvorpå Trump kan sanktioneres uden at blive stillet for retten.

En rigsretssag i Senatet kan forsinke Bidens ministernomineringer og andet vigtigt arbejde, herunder en større økonomisk hjælpepakke, som Biden planlægger at indføre.

Den fremtrædende demokrat James Clyburn, som er en nær allieret af Joe Biden, foreslår, at rigsretssagen før sendes over til Senatet efter Bidens første 100 dage i Det Hvide Hus.

Rigsretssagen mod Trump i 2020

  • Præsidenten var anklaget for at have misbrugt sit embede og for at hindre Kongressens arbejde.

  • Det vedtog et flertal i Repræsentanternes Hus den 18. december efter flere ugers høringer og forklaringer om en telefonsamtale mellem Donald Trump og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, den 25. juli.

  • Her bad Trump Ukraines præsident om at efterforske demokraten Joe Biden og dennes søn, Hunter Biden, der har siddet i bestyrelsen for det ukrainske energiselskab Burisma fra 2014 til 2019. Samtidig bad Trump om at få efterforsket Ukraines rolle i USA's præsidentvalg i 2016.

  • Opkaldet fik en såkaldt whistleblower til at slå alarm og indberette det til den amerikanske efterretningstjeneste. Demokraterne har på den baggrund anklaget præsidenten for at have afpresset Ukraine ved at tilbageholde militær- og sikkerhedsbistand.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter