’En ubærlig skandale’: Udbyttesvindel for milliarder bliver fordømt i EU

Europa-Parlamentet og EU's økonomikommissær diskuterede i dag ekstraordinært CumEx-skandalen.

Den europæiske økonomikommissær, Pierre Moscovici, havde kun ros tilovers for de journalister, der har gravet historien frem. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

'En international forbrydelse’, ’et enormt tyveri imod samfundet’ og ’en ubærlig skandale’.

Det var nogle af de betegnelser, der blev brugt om den omfattende udbytteskandale, da den her til eftermiddag blev debatteret i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Den såkaldte CumEx-sag, der har kostet de europæiske skatteborgere mindst 410 milliarder kroner, var ekstraordinært blevet sat på programmet.

Og fordømmelsen var utvetydig blandt parlamentarikerne.

- Det kan ikke passe, at hårdtarbejdende mennesker skal opleve, at deres penge forsvinder i sorte huller, fordi der findes skrupelløse individer og inkompetente kontrol- og tilsynsmyndigheder, lød det fra den tjekkiske politiker Petr Jezek, der repræsenterede den liberale Alde-gruppe.

- Borgerne fortjener virkelig bedre.

Brug for særundersøgelse

En lignende kritik kom fra Sven Gielgold, medlem af gruppen De Grønne i parlament.

Han betegnede sagen, hvor der formodentlig er blevet bedraget og spekuleret med udbytteskat på tværs af hele Europa, som ”et voldsomt angreb på den sociale markedsøkonomi”.

- Det er en ubærlig sag, fordi det handler om aktører, som sætter den europæiske finansielle integritet på spil, sagde han og opfordrede både Europa-Kommissionen og Rådet til at iværksætte en særundersøgelse af sagen for at få kortlagt, hvad der helt konkret er sket.

EU har regler, der skal sikre, at medlemslandene advarer hinanden, hvis de får mistanke om skattesvindel mod et andet land.

Men flere pegede på, at der er brug for flere tiltag for at undgå lignende skandaler i fremtiden. Heriblandt den konservative Markus Ferber, der kommer det tyske CSU-parti.

- Sagen viser os et mønster, som vi kender godt i forvejen. Man finder et problematisk skattehul, som man let kan udnytte, og det bliver lettere og lettere, jo dårligere kommunikationen er mellem skattemyndighederne. Derfor har vi også behov for automatisk udveksling af oplysninger i forhold til kilde- og udbytteskab, lød det.

Denne tyske topadvokat var en af whistleblowerne bag sagen. (Foto: Ivo Mayr/Correctiv © Scanpix)

Brug for europæisk 112

Den danske europaparlamentariker Jeppe Kofod (S) var også blandt talerne.

De danske skatteborgere har mistet 12,7 milliarder kroner som følge af skandalen, og Jeppe Kofod pegede på, at den ”virkelig er et tegn på, hvordan man kan stjæle fra de offentlige kasser”.

Han kritiserede samtidig, at de tyske myndigheder ikke advarede Danmark og de andre EU-lande om manøvren, da de selv opdagede – og standsede – den i 2012.

Det var først i 2015, at informationerne blev sendt videre.

- Vi har behov for et nødtelefonnummer i EU, som man kan ringe til, så myndighederne og politiet kan arbejde sammen og en gang for alle få sat en stopper for det, sagde Jeppe Kofod, der tidligere har foreslået, at der bliver oprettet et finansielt ”FBI” i Europa for at undgå lignende sager fremover.

- Vi skal gøre mere i Europa, sagde Jeppe Kofod.

Ros til journalisterne

Europa-Kommissionens økonomikommissær, Pierre Moscovici, var også blandt talerne i dag.

Han understregede, at svindlerne har udnyttet de forskellige skattelovgivninger, der findes i medlemslandene, og den manglende udveksling af information landene imellem.

- Af den grund bør svaret også være europæisk, sagde han.

Kommissæren påpegede, at EU-landene allerede i dag har instrumenter, der gør det muligt for lande at advare hinanden om skandaler som denne.

Dem skal landende dog blive bedre til at bruge, lød det. For der vil altid være folk, som vil forsøge at svindle.

- Folks kreativitet er totalt uden grænser, understregede han.

En ting var alle politikerne enige om i dag: At journalisterne bag afsløringerne skal roses for deres arbejde.

- Vi er taknemmelige over for journalisterne, sagde kommissæren.

Facebook
Twitter