Endelig dom til 'El Chapo': Narkobaron ryger bag tremmer resten af livet

Den mexicanske narkokartel-leder Joaquin Guzmán Loera er blevet idømt livtidsstraf og yderligere 30 års fængsel.

En dommer i delstaten New York har efterkommet anklagerens ønske og idømt Joaquin "El Chapo" Guzman livstidsstraf. (Foto: handout © Scanpix)

Joaquín Guzmán Loera skal tilbringe resten af sine dage bag tremmer.

Den mexicanske narkobaron, der er kendt som El Chapo, er som forventet blevet tildelt en livstidsstraf ved retten i New York-bydelen Brooklyn i USA. Læg dertil yderligere 30 års fængsel for våbenanvendelse.

Men før den endelige dom faldt, tog Guzman selv ordet og fortalte via en tolk, hvordan han er blevet udsat for "brutal og umenneskelig" behandling under sit 30 måneder lange fængselsophold, som han ifølge nyhedsbureauet Reuters beskrev som "psykologisk, følelsesmæssig og mental tortur 24 timer i døgnet".

Derudover hævdede Guzman, at hans retssag ikke forløbet, som den burde.

- Min sag har været farvet, og jeg er blevet nægtet en retfærdig retssag, mens hele verden har kigget med. Da jeg blev udleveret til USA, forventede jeg en retfærdig retssag, men det stik modsatte er sket, lød det fra Guzman ifølge nyhedsbureauet.

- USA er ikke bedre end noget andet korrupt land i verden.

Dommer Brian Cogan beordrede også, at der fra Guzman blev konfiskeret 12,6 milliarder dollars, rundt regnet 84 milliarder kroner som kompensation for det, han måtte have tjent på narkodistribution i USA.

Joaquín Guzmán Loera blev i februar efter en tre måneder lang retssag kendt skyldig i alle ti punkter i anklageskriftet, der blandt andet omhandler narkosmugling og hans rolle i det berygtede mexicanske Sinaloa-narkokartel.

Den føderale anklager i New York har derfor heller ikke været i tvivl og anmodet om, at Guzmán skulle straffes med livstid samt yderligere 30 års fængsel for brug af våben.

Anholdt og stukket af flere gange

Guzmán er blevet anholdt og efterfølgende undsluppet flere gange, men siden tredje anholdelse i 2016, hvorefter han i begyndelsen af 2017 blev udleveret til USA, er sikkerhedsopbuddet omkring ham taget til.

Han har siden siddet i isolation det meste af døgnet i Metropolitan-fængslet på den nedre del af Manhattan i New York City i delstaten New York.

For at garantere sikkerheden omkring Guzmán under retssagen har tungt bevæbnede betjente vogtet ham, og transporten til retten er foregået under massiv politieskorte med motorkøretøjer og helikoptere, ligesom broen mellem Manhattan og Brooklyn har været lukket af.

Han forventes nu at blive overført til det særligt sikrede fængsel Florence i byen af samme navn i delstaten Colorado, hvor blandt andre Dzhokhar Tsarnaev, der blev idømt dødsstraf for bombeangrebet ved Boston Maraton i 2013, og Ted Kaczinsky, kendt som "the Unabomber", sidder.

Ingen har nogensinde flygtet fra fængslet, der ligger omkring 185 kilometer syd for Denver, siden det åbnede i 1994.

Facebook
Twitter