Endeligt klima-udkast kræver temperaturstigning på under to grader

Vi må ikke gentage fejlene fra København, sagde den franske udenrigsminister, da han præsenterede det sidste udkast til en global klimaaftale.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, har netop præsenteret det sidste udkast til en global klimaaftale i Paris. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

"Historisk, ambitiøst, afbalanceret og juridisk bindende".

Sådan beskriver den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, det endelige udkast til en global klimaaftale, som han netop har præsenteret for verdens lande på FN’s klimatopmøde i Paris.

Nu skal landene bruge de næste timer på at granske teksten, inde de skal stemme om den senere i dag.

- I skal tage stilling til en historisk aftale, og hele verden holder vejret, sagde ministeren foran repræsentanter for de 195 lande, der er til stede på klimatopmødet COP21.

Udkastet lægger blandt andet op til, at klodens temperatur kun bør stige med mindre end 2 grader - og helst kun med 1,5 grader i forhold til år 1850, hvor industrialiseringen gik i gang.

Derudover skal landene mødes hvert femte år for at opdatere deres klimamål.

- Det vil være et historisk kursskifte, hvis vi godkender denne aftale, sagde Larent Fabius og understregede, at man ikke må gentage fejlene fra klimatopmødet i København for seks år siden.

- Hvis vi fejler igen i dag, hvordan kan vi så genopbygge folks håb? spurgte ministeren.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, deltog også i præsentationen. Han håber også, at alle verdens lande nikker ja til aftalen senere i dag.

- Lad os færdiggøre arbejdet. Hele verden kigger på jer, sagde han.

Facebook
Twitter