Endnu en opioid-virksomhed må betale: Stifterfamilie skal af med 12 milliarder

Flere end 2.000 myndigheder har sagsøgt den amerikanske medicinalvirksomhed Purde Pharma.

Firmaet Purdue Pharma er blevet sagsøgt for at have underspillet risikoen ved at tage opioider, selvom de vidste hvor farligt medicinen er. (Foto: GEORGE FREY © Scanpix)

Fra kyst til kyst har anklagerne lydt, og nu tyder alt på, at et forlig er lige om hjørnet.

Den amerikanske medicinalvirksomhed Purdue Pharma bliver beskyldt for at have underspillet risikoen ved det syntetiske opioid Oxycontin, der i dag er et af de mest kendte og stærkeste smertestillende præparater af sin slags i USA. Medicinalvirksomheden er ejet af milliardærfamilien Sackler.

Nu er et forlig på 12 milliarder dollars blevet udarbejdet med firmaet og en række amerikanske stater.

Men forliget har mødt kritik fra mange, særligt på grund af den manglende effekt på familien Sacklers private formue.

- Denne aftale er et slag i hovedet på alle, som har måtte begrave en, de holder af på grund af familien Sacklers destruktion og grådighed, siger Josh Shapiro, som er en af Pennsylvanias topadvokater til BBC.

Han mener, at familien bør stilles personligt ansvarlig for omfanget af dødsfald forårsaget af OxyContin.

- Forliget tillader familen Sackler at få milliarder og ikke indrømme, at de har gjort noget forkert.

Hvem er Sackler familien?

Sackler-familien er kendt i USA som velgørere, og den har oprettet både Sackler-professorater og Sackler-stipendier.

Dens økonomiske støtte finder vej til kunstens verden heriblandt til kunstmuseet Louvre i Paris. Men nu har både Tate Modern i London og Solomon R. Guggenheim Museum i New York afvist at modtage flere penge fra den velhavende familie.

Familen Sacklers formue er opbygget af penge fra Purdue Pharma, og derfor møder familien stor kritik for deres rolle i den amerikanske opioidkrise.

Flere stiller Sackler-familien personligt til ansvar for Purdue Pharmas salg og udbredelse af det vanedannende stof OxyContin.

En af de ledende advokater, som repræsenterer flere end 2.000 lokale myndigheder i 23 delstater, der har lagt sag an mod Purdue Pharma, Paul Farrell, bekræfter forliget. Han har udtalt til NPR, at familien Sackler skal betale omkring tre milliarder dollars af deres egen formue over flere år, og at de vil afgive kontrol over firmaet.

En talsmand for Purdue Pharma udtalte mandag til CNN, at Purdue gerne vil indgå et folig, i stedet for flere år med anklager og appeller.

Fremtiden for Purdue Pharma er uvis

New Yorks retsadvokat, Letitia James, er en af dem, som ikke anerkender det formodede forlig.

- Familien Sackler forsøger at fralægge sig ansvaret og afskriver for lavt et beløb til de millioner af ofre for opioidkrisen i USA, udtaler hun til NPR.

Hvad fremtiden byder for Purdue Pharma, er der dog intet svar på endnu.

- Det er et stort åbent spørgsmål, hvad der kommer til at ske nu, og om Purdue Pharma vil blive ved med at sælge medicin, der ikke er opioider, eller om de kommer til at sælge opioider i begrænsede mængder, fortæller Joe Rice ifølge NPR, som er endnu en af de ledende advokater i sagerne mod Purdue Pharma.

Opioidkrisen i USA

Hver dag dør 130 amerikanere af opioider, og flere eksperter vurderer, at over to millioner amerikanere er afhængige af medicinen.

I 1990'erne indledte Purdue Pharma en kampagne, der skulle få læger til at udskrive flere recepter på OxyContin. I 1992 blev 112 millioner recepter udskrevet, og i 2012 var tallet steget til 282 millioner.

Johnson & Johnson var den første virksomhed på anklagebænken i en række retssager. Retsagerne er beskrevet som et længe ventet opgør med det, der populært er blevet døbt 'opioid-epidemien' i USA. Johnson & Johnson endte med at skulle betale mere end 3,8 milliarder danske kroner.

Opioiderne har også fundet vej til de danske apoteker, men antallet af danskere, der får stærkt smertestillende opioider som morfinpræparater i mere end seks måneder, er faldet markant.