Endnu en storby vil Airbnb til livs

Støjgener og tomme lejligheder får nu også Amsterdam til at sætte grænser for, hvor meget man må leje bolig ud på sitet Airbnb.

Det bliver nu sværere, at finde en feriebolig i Amsterdam, hvis man vil leje den gennem Airbnb. (Foto: MICHAEL KOOREN © (c) Scanpix)

Airbnb-turisterne indtager storbyer verden over med deres rullekufferter, og de roder med nøglerne ved døren, fordi de ikke ved, hvilken der passer i låsen.

Det bliver der fremover mindre af – for eksempel betyder nye regler i Amsterdam i Holland, at ferieudlejningssitet Airbnb per 1. januar skal fjerne boliger fra hjemmesiden, hvis de har været lejet ud i 60 dage på et år.

Boliger er til at bo i. Det er vigtigt for Amsterdam, og derfor er det vigtigt at forhindre, at boliger bliver hoteller, siger kommunalpolitiker Laurens Ivens til hollandsk tv.

Desuden må Amsterdams indbyggere højst leje deres bolig ud til fire personer ad gangen.

Store gener

Årsagen til begrænsningerne er, at Airbnb har skabt en række problemer i byer som Amsterdam.

  • Antallet af turister er steget voldsomt

  • En stor del af Airbnb-turisterne generer beboerne ved at larme i boligejendommene

  • Der er færre boliger til rådighed i byen.

- Genen er stor i bestemte dele af byen – der bliver lejet rigtig meget ud, til mange mennesker ad gangen, i mange dage. Prøv at forestille dig at have forskellige turister som nabo i stedet for almindelige beboere, lyder det fra Laurens Ivens.

Loft på udlejning verden over

Den hollandske hovedstad er én af de første byer, hvor sitet selv er med til at håndhæve begrænsninger.

- Vi vil have, at ferieudlejning skal være holdbart for byen og for dens indbyggere, siger talsmand for Airbnb i Benelux, Bernard H’heygere til avisen NRC Handelsblad.

Men byer over hele verden begrænser Airbnb-turisterne.

FAKTA: SÅ LÆNGE MÅ MAN LEJE SIN LEJLIGHED UD I VERDENS STORBYER

  • I London må man kun leje sin bolig ud 90 dage om året.

  • I New York må man kun leje sin bolig ud 30 dage om året.

  • I Berlin må man kun leje sin bolig ud 180 dage om året.

  • I Paris man kun leje sin bolig ud 120 dage om året.

  • I Tokyo må man kun leje sin bolig ud 180 dage om året.

I byerne herover må kommunerne selv håndhæve reglerne – blandt andet ved at sende en advarsel per post til udlejere, som overskrider antallet af udlejningsdage.

I København gælder ingen begrænsninger. Med bopælspligten er der ifølge København Kommune kun ringe mulighed for at misbruge ordningen i Danmark.

Facebook
Twitter