Endnu en whistleblower står frem i Ukraine-sag

En whistleblower står frem med førstehåndsoplysninger om Donald Trumps forsøg på at påvirke Ukraines præsident.

Endnu en whistleblower er nu klar til at bekræfte nogle af de anklager, som er fremsat mod Donald Trump. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Det var en perfekt samtale, der bliver gengivet på en fuldstændig unøjagtig og bedragerisk måde.

Nogenlunde sådan har det lydt fra USA's præsident, Donald Trump, når han er blevet konfronteret med de anklager, en whistleblower er stået frem med omkring samtalen med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Kritikken af whistlebloweren, der slog alarm over Trumps samtale med Ukraines præsident, har været, at personen ikke selv overhørte samtalen mellem præsidenterne og derfor bygger hele sit notat på andenhåndsinformationer.

Men nu står endnu en whistleblower frem. Og denne gang er det én, der har førstehåndsoplysninger om nogle af de anklager, der er blevet fremsat mod præsidenten.

Det hævder i hvert fald advokaterne Mark Zaid og Andrew Bakaj, der også repræsenterer den første whistleblower.

- Jeg kan bekræfte, at mit firma og mit team repræsenterer flere whistleblower-kilder vedrørende den henvendelse, der den 12. august blev rettet til efterretningstjenesternes generalinspektør, skriver Bakaj på Twitter.

Til ABC News siger Mark Zaid, at den anden whistleblower - ligesom den første - også kommer fra efterretningstjenesten.

Han eller hun har også været i kontakt med generalinspektør Michael Atkinson, der var manden, som i første omgang vurderede, at anklagerne var troværdige og alvorlige nok til, at de skulle sendes videre til Kongressen.

Hverken præsidenten selv eller Det Hvide Hus har endnu kommenteret, at endnu en whistleblower står frem.

Flere høringer på vej

Det syv sider lange notat er blevet frigivet og har sammen med en gengivelse af samtalen mellem præsidenterne været grundlag for flere høringer i Kongressen de seneste to uger.

Demokraterne har anklaget Donald Trump for at misbruge sin magt og bede Ukraines præsident om at efterforske den tidligere vicepræsident Joe Biden og sønnen Hunter Biden, der har haft en bestyrelsespost i det ukrainske gasselskab Burisma.

Præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani, bliver nævnt adskillige gange i whistleblower-notatet. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har iværksat første del af en mulig rigsretssag mod Donald Trump, og flere af Kongressens udvalg er i gang med undersøgelser af, hvad der er foregået, og hvem der har vidst hvad.

Både Det Hvide Hus, præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani, udenrigsministeriet og vicepræsident, Mike Pence, er blevet bedt om at aflevere dokumenter, der kan have relevans for sagen.