Endnu et dårligt valg: Merkel går dyster fremtid i møde

Endnu en lussing til den tyske kansler, Angela Merkel, og hendes parti CDU ved delstatsvalget i Hessen.

Merkel og CDU ministerpræsident i Hessen Volker Bouffier. (Foto: Silas Stein © Scanpix)

Det var ikke Merkel selv, der var på valg i går, da befolkningen i Hessen, en af Tysklands rigeste delstater, skulle vælge ny lokalregering.

Men efter måneder, hvor hendes parti CDU har været i frit fald i meningsmålingerne, var der næsten lige så meget på spil for kansleren.

Selvom hendes parti CDU trods stor tilbagegang endte som stærkeste kraft, ser fremtiden dyster ud for kansleren.

Og her til formiddag skriver flere tyske medier på baggrund af anonyme kilder i Merkels parti, at hun senere i dag vil meddele at hun ikke genopstiller som formand for CDU, når der til december er partikongres.

Der er endnu ingen officiel udmelding fra CDU.

Selv hvis Merkel ikke genopstiller som formand, kan hun stadig fortsætte som forbundskansler i Tyskland.

Den interne splid i regeringen har gjort vælgerne trætte, fortæller Berlingskes korrespondent i Tyskland, Lykke Friis, fra Hessen.

- Når man spørger vælgerne, hvad deres motivation var for at stemme, sagde 50 procent af dem, at de ønskede at sende en advarsel til regeringen i Berlin.

- Det her drejede sig ikke om Hessen. Befolkningen er møgirriterede over stridighederne i Berlin.

Mareridts-scenarie undgået

Den træthed kunne meget tydeligt læses i valgresultatet, som endnu engang blev en kold afvaskning til de store folkepartier.

CDU, som nærmest uafbrudt har siddet på magten i delstaten siden 1999, gik i går mere end 11 procentpoint tilbage, og fik dermed opbakning fra 27 procent af vælgerne.

Højdespringer blev til gengæld, ligesom ved valget i Bayern for to uger siden, partiet De Grønne, som nu ligger fuldstændig lige med SPD. Partiet gik 8,7 procentpoint frem.

Det ser dog ud til, at CDU lige akkurat kan danne flertal – for eksempel med De Grønne, som de også nu deler magten med i delstaten.

kansler Merkel kan umiddelbart ånde lettet op, mener Lykke Friis.

- Det ultimative mareridts-scenarie for Merkel og hendes parti blev undgået.

Merkels magt er truet

Selvom valget i Hessen umiddelbart ikke ender med det værst-tænkelige scenarie i form af magtafgivelse for CDU, så gør det dalende stemmetal ondt på kansleren, som i forvejen kæmper med dårlige meningsmålinger og intern splid i hendes ganske unge koalitionsregering.

- Diskussionen om, hvad der skal ske i CDU, blev godt og grundigt skudt i gang i aftes, siger Lykke Friis.

Til december holder CDU partikongres, hvor Merkel skal genvælges som formand af medlemmerne. Og hun sidder langt fra sikkert i sædet, fortæller Lykke Friis.

- Et anonymt præsidiemedlem sagde i går, at man burde dele kanslerposten og formandsposten op, så Merkel skulle fortsætte som kansler men afgive sin formandspost for CDU.

SPD overvejer regeringens fremtid

Også socialdemokraterne har grund til skuffelse i dag.

SPD levede op til deres dårlige nationale meningsmålinger. Det gik tilbage med næsten 11 procentpoint, og endte med en tilslutning på 19,8 procent.

Og også i den røde lejr kigger man anklagende mod Berlin og regeringen, når man skal forklare de dårlige lokale resultater.

Formand for partiet, Andrea Nahles, har da også reageret hurtigt på det dårlige resultat.

- Hun var nødt til i går aftes at gå ud og sige, at hun nu vil stille meget klare krav til Angela Merkel og CDU, fortæller Lykke Friis.

- Der er meget stærke kræfter internt i SPD, der ikke synes, det er en god ide at fortsætte i koalition med Angela Merkel.

Lykke Friis vurderer dog, at SPD simpelthen ikke tør trække sig fra regeringssamarbejdet lige nu.

- Mit bud er, at de bliver. Det er kamikaze at gå til nyvalg på nuværende tidspunkt, når man får så dårlige valg.

Ringen sluttet for AfD

Imens de gamle folkepartier i dag slikker deres sår, er der anderledes grund til glæde hos det højrenationalistiske parti AfD, som fik 13.1 procent af stemmerne.

Partiet kom for første gang ind i delstatsparlamentet i Hessen – hvor partiet er grundlagt.