Endnu et rungende nej: May taber brexit-afstemning

Det britiske parlament forkaster igen premierministerens skilsmisse-aftale med EU.

Underhuset i det britiske parlament har stemt nej til skilsmisse-aftale med EU. Det betyder, at parlamentet skal stemme om en ‘no deal’-aftale. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, har lidt endnu et sviende nederlag i forsøget på at få en skilsmisseaftale med EU på plads.

Med stemmerne 391 mod 242 har underhuset i det britiske parlament stemt nej til den nye aftale, som premierministeren sent mandag aften var nået til enighed om med formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Skilsmisseaftalen skulle sikre, at briterne forlader EU under ordnede forhold, men nu er den proces fortsat uvis.

I morgen vil der være en debat i Underhuset og en afstemning om, hvorvidt man vil forlade EU med eller uden en aftale - en såkaldt 'no deal'-aftale. Hvis parlamentet stemmer for, at 'no deal' ikke er en mulighed, så vil der på torsdag være en afstemning om at udskyde datoen for brexit.

Det britiske parlaments nej til Theresa Mays brexitaftale øger "betragteligt" risikoen for et brexit uden aftale. Det siger en talsmand for EU-præsident Donald Tusk ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Andet store nederlag

Det er anden gang, at Theresa May forgæves har forsøgt at få opbakning til skilsmisseaftalen i det britiske parlament.

Da underhuset stemte om den første udgave af aftalen den 15. januar i år, blev det et historisk stort nederlag med stemmerne 432 mod 202.

Derefter måtte Theresa May endnu engang forsøge sig med en ny aftale.

Sent mandag aften blev EU og May enige om 'juridisk bindende tilføjelser' til den tidligere brexit-aftale. Disse tilføjelser handlede især om grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland.

Men de juridiske tilføjelser til aftalen var ikke nok til at stille de kritiske parlamentarikere tilfredse.

En gruppe EU-modstandere i det britiske konservative parti, European Research Group, anbefalede kort før afstemningen at stemme imod brexitaftalen.

Det samme gjorde det nordirske parti DUP, der er støtteparti for Theresa Mays konservative.

Strid om 'bagstopper'

Et omstridt punkt i skilsmisseaftalen har handlet om grænsen mellem EU-medlemslandet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien.

EU og Storbritannien er som udgangspunkt enige om, at der ikke skal indføres egentlig grænsekontrol mellem Nordirland og Irland - men som en garanti for at det ikke sker alligevel, har EU indført en såkaldt 'bagstopper' i aftalen.

Den skal sikre, at grænsen forbliver åben ved at opstille et sæt regler, som træder i kraft, hvis EU og briterne ikke har indgået en handelsaftale, når overgangsperioden udløber.

Skilsmisseaftalen siger, at i den situation forbliver hele Storbritannien i en toldunion med EU, og netop det punkt har vakt stor kritik fra mange britiske politikere. De frygter, at bagstopper-ordningen kan binde Storbritannien til EU i mange år frem.

Den supplerende aftale, som Theresa May havde nået til enighed om med EU mandag aften, skulle netop sikre, at EU 'ikke kan handle med intentionen om at anvende bagstopperen på ubestemt tid'. Men på trods af tilføjelserne til skilsmisse-aftalen, har kritikerne fastholdt, at Storbritannien risikerer at blive bundet til EU's toldunion, efter de har forladt EU.

På trods af det markante nederlag har den britiske premierminister tænkt sig at fortsætte kampen for at få landet en aftale omkring brexit.

- Jeg mener fortsat, at det bedste udfald vil være, hvis Storbritannien kan forlade EU på en velordnet måde, sagde Theresa May umiddelbart efter afstemningen tirsdag aften.

Det skal der ske nu:

  • Efter Underhuset har forkastet Mays skilsmisseplan, så skal de i morgen beslutte, om de vil forlade EU med eller uden en aftale - en såkaldt 'no deal'-aftale. Hvis parlamentarikerne siger ja tak til 'no deal', så forlader Storbritannien EU uden en aftale den 29. marts – og det fremtidige handelsforhold mellem EU og Storbritannien baserer sig på WTO-regler.

  • Hvis Underhuset afviser en 'no deal'-løsning, så skal parlamentarikerne torsdag beslutte, om de vil udskyde brexitdatoen – der altså lige nu er 29. marts. Hvis der er opbakning til det, så skal Theresa May overtale EU til det samme. May har tidligere sagt, at hun ikke ønsker at udskyde brexitdatoen – og har samtidig advaret om, at muligheden for at forhandle en aftale på plads med EU ikke bliver nemmere, hvis datoen bliver udskudt.