Endnu flere datoer: Forstå de nye brexitfrister

EU har lavet en aftale med Theresa May om et brexit i flere trin.

Theresa May fik en brexit-udsættelse med hjem fra Bruxelles, men ikke den hun havde håbet på. (Foto: Emmanuel Dunand © AFP or licensors)

Der er mange datoer at holde styr på, når det kommer til brexitprocessen.

Egentlig skulle Storbritannien have forladt EU den 29. marts, men i onsdags sendte premierminister Theresa May et brev til EU's præsident, Donald Tusk, hvori hun bad om udsættelse til den 30. juni.

I går aftes fik Theresa May godkendt en udsættelse, men ikke til den 30. juni. Derimod falder brexitudsættelsen i to trin: Den 12. april og den 22. maj.

Næste uge

I næste uge sætter Theresa May sit bud på en skilsmisseaftale til afstemning i Underhuset. Det bliver tredje gang, de britiske parlamentarikere skal tage stilling til Mays aftale. Aftalen blev stemt ned med et brag de første to gange.

Det er især grænseudfordringerne mellem EU-medlemslandet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien, som indtil nu har skabt splittelse i parlamentet og internt i Mays regering.

12. april

Hvis parlamentarikerne stemmer 'nej' til Theresa Mays aftale, skal Storbritannien forlade EU uden en aftale. Dagen inden, den 11. april, skal Storbritannien fortælle EU, om de ønsker at afholde valg til Europa-Parlamentet. Det er nemlig den eneste måde, EU vil gå med til at udsætte brexit endnu en gang.

22. maj

Hvis parlamentarikerne i Underhuset stemmer 'ja' til Theresa Mays aftale i næste uge, så forlader Storbritannien EU med den aftale i bagagen den 22. maj.

23.-26. maj

Mellem den 23. og den 26. maj holder de europæiske lande valg til Europa-Parlamentet. Hvis Storbritannien vælger at udskrive valg til Europa-Parlamentet for at få endnu en udsættelse af brexit, skal de også holde valg mellem disse datoer. Theresa May har dog flere gange sagt, at det ikke giver mening for briterne at stemme til Europa-Parlamentet, når de ikke skal være med i EU.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk