Endnu ingen aftale: Nordirsk partileder skal mødes med May i Downing Street

Oppositionsleder Jeremy Corbyn spår ikke premierminister Theresa May gode chancer for at regere og er klar til ny valgkamp.

Lederen af det nordirske parti, Arlene Foster (t.v.), og premierminister Theresa May forsøger at nå til enighed om en aftale. (© (c) Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, har endnu ikke landet en aftale med det nordirske parti, som hun forhandler med om at blive støtteparti.

Tirsdag skal premierministeren og lederen af det stærkt konservative DUP, Arlene Foster, mødes i Downing Street, skriver britiske medier.

- Vi havde gode drøftelser lørdag med de konservative om, hvordan vi kan støtte dem i dannelsen af en national regering, som kan bringe stabilitet til nationen, siger Arlene Foster til Sky News.

- Disse drøftelser fortsætter. Vi har gjort gode fremskridt, men drøftelserne fortsætter.

Såede tvivl om enighed

Det Konservative Parti mistede dets absolutte flertal ved torsdagens parlamentsvalg.

De ti mandater, som DUP vandt ved valget, er sammen med de 318 konservative mandater nok til at give Theresa May et flertal, så Det Konservative Parti kan gennemføre politik.

Downing Street meddelte lørdag, at der var opnået enighed om "udkastet til en principaftale" med DUP. Men få timer senere såede det nordirske parti tvivl om oplysningerne og nedtonede enigheden.

- Samtalerne har indtil videre været positive. Diskussioner vil fortsætte i næste uge om detaljerne i en aftale for det nye parlament, hed det i en erklæring fra det nordirske parti.

Det nordirske partis udmelding blev udlagt som en ydmygelse for Theresa May og hendes konservative parti og kan tyde på, at det lille parti ikke nødvendigvis bliver en let partner for en konservativ mindretalsregering.

Tidligt søndag udsendte Downing Street en erklæring om, at Theresa May har talt med DUP "om at afslutte en aftale i den kommende uge."

På sidelinjen følger det store oppositionsparti Labour med i Theresa Mays bestræbelser.

Labour-leder Jeremy Corbyn siger til BBC, at hans parti er parat til at tage endnu en valgkamp og spår ikke sin politiske modstander gode chancer for at sikre den fornødne stabilitet.

- Det er meget muligt, at der vil blive valg senere i år eller i begyndelsen af næste år, og det kan være en god ting, for vi kan ikke fortsætte med en periode med stor usikkerhed, siger Jeremy Corbyn.

FAKTA: SÅ MANGE MANDATER FIK DE

  • Det Konservative Parti: 318

  • Labour: 262

  • Skotlands Nationale Parti (SNP): 35

  • Liberale Demokrater: 12

  • Demokratisk Unionistparti (DUP): 10

  • Øvrige partier: 13 Der skal 326 mandater til et flertal

/DR Nyheder/