Engang tvang den Nazityskland ud af Sovjet. Nu ligger sagnomspunden russisk panserarmé sønderskudt i Ukraine

Den var cremen af Ruslands panserarméer, nu er den i stedet ødelagt og demoraliseret efter ukrainske offensiv.

En russisk kampvogn uden for nøglebyen Izjum, der blev befriet for ti dage siden efter en yderst effektiv ukrainsk modoffensiv. (Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix)

I russisk optik er der ikke nogen tvivl om, hvor Anden Verdenskrig blev vundet. I den sønderskudte by Stalingrad - nu Volgograd.

Efter at have udholdt det ene nederlag efter det andet påført af den tyske krigsmaskine siden invasionen i juni 1941, lykkedes det den røde hær at stoppe tyskerne og suge dem ind i historisk blodige bykampe i Stalingrad.

I 1942 kunne Sovjetunionen så slå tilbage. Med en knibtangsmanøvre anført af de sovjetiske kampvogne lykkedes det at omringe Nazitysklands tropper og lidt efter lidt få tyskernes front til at kollapse.

Kampvognene, der førte an i slaget om Stalingrad og senere slog tyskerne ved Kursk, var med lynets hast blevet bygget på blandt andet sovjetiske traktorfabrikker af hårdtarbejdende kommunistiske arbejdere, som fremstillingen lød i sovjetisk propaganda.

Sovjetiske soldater på toppen af en famøs T-34-kampvogn under slaget om Stalingrad. (Foto: S.Walsh)

Kampvognene blev altså ikke bare synonym med en militær sejr. De blev synonym med det kommunistiske samfunds sejr over Nazityskland.

Det var her den '1. garder-panserarmé', dengang bare 1. panserarmé, blev født. I dag Ruslands absolutte elite, når det kommer til kampvognstropper.

En så prestigefuld hærenhed, at den var udpeget til at lede modangrebet, hvis det kom til en egentlig krig med Nato.

Kan tage årevis at genopbygge

Nu står 1. garder-panserarmé brændende og sønderskudt tilbage i Ukraine, efter den modoffensiv der har presset russerne tilbage på rekordtid.

Ifølge Forbes er over halvdelen af 4. garder panserdivision, der udgør en stor del af 1. garder panserarmé, blevet ødelagt i den ukrainske modoffensiv.

Og ifølge det britiske forsvarsministerium skal de tabstal lægges oven i de betydelige tab, som den 1. garde-panserarmé led i starten af krigen.

- Dele af de russiske tropper, der har trukket sig tilbage fra Kharkiv-regionen, er fra 1. garder- panserarmé. Arméen led store tab i den første fase af krigen og er ikke blevet genoprettet ordentligt inden den ukrainske modoffensiv.

Opdatering fra det britiske forsvarsministerium.

Samtidig lyder analysen fra forsvarsministeriet:

- Med 1. garde-panserarmé og andre styrker alvorligt forringet er Ruslands styrker, der skal kunne imødegå Nato, alvorligt svækkede. Det vil sandsynligvis tage årevis, inden man kan genopbygge kapaciteten.

For at gøre ondt værre melder den amerikanske tænketank Institute for the Study of War om "gennemtrængende problemer med moralen hos Ruslands eliteenheder".

En vurdering man blandt andet har lavet på baggrund af opsnappede dokumenter fra 2. garde-motoriserede infanteridivision, der hører til den sagnomspundne panserarmé.

Militæranalytiker: Svarer til, at briterne mister deres flåde

Og det gør ondt helt ind i den russiske folkesjæl, når man ser, hvad man troede var eliteenheder inden for panser blive overrumplet af ukrainerne, forklarer Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet.

Ikke mindst på grund den rolle kampvognene har spillet i russisk militærhistorie gennem tiden.

- Kampvognene var ikoniske under Anden Verdenskrig – Den Store Fædrelandskrig.

Ukrainske tropper på toppen af en russisk kampvogn i Kharkiv-regionen. (Foto: Oleg Petrasyuk © Ritzau Scanpix)

- Det er dem, man bruger, når man skal illustrere, hvor heltemodigt og kompetent russerne bekæmpede tyskerne. Særligt T-34-kampvognen er blevet billedet på, hvordan man besejrede tyskerne. Mange af de nu omdiskuterede krigsmindesmærker i de tidligere Østlande har for eksempel en kampvogn som en del af monumentet, siger Kristian Lindhardt.

Hvad gør det så ved russerne, når cremen af cremen af ens kampvognsarméer ender med at få decideret tæsk af ukrainerne?

- Russerne anser sig selv for at være arvtagere af Sovjetunionen, og når det nu netop var denne her 1. garde-panserarmé, der var Sovjetunionens stolthed, så er det også Ruslands stolthed, der bliver ødelagt.

- Det svarer til, at Storbritanniens Royal Navy (Royale flåde, red) fik læsterlige prygl, forklarer Kristian Lindhardt.

I Narva, Estland, valgte man i august at fjerne et monument af en russisk T-34-kampvogn som konsekvens af den russiske invasion af Ukraine. (Foto: Sergei Stepanov © Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Ekspert i russisk historiebrug: Det gør ondt

Den udlægning bakkes op af Jon Reinhardt-Larsen, der er ph.d-studerende på Aarhus Universitet og har undersøgt historiebrug i nutidens Rusland.

- Det gør ondt på russerne. Jeg tror i det hele taget, at der er meget i den verserende krig, der rykker meget ved russernes selvforståelse i forhold til, hvor de troede, de var henne rent militært.

Og Putin har brugt lige præcis det russiske militær som en løftestang til sit styre. En løftestang, der gradvist knækker under vægten den ukrainske krigsindsats.

- Militæret har været en central del af Putins fortælling om, at man var stærk. Vi har jo også bare set, hvordan de her militærparader er vokset og vokset.

- Men nu viser det sig, at hunden har gøet højere, end den kan bide, fortæller Jon Reinhardt-Larsen.

Billeder fra den seneste militærparade i forbindelse med 77-året for sejren over Nazityskland afholdt 9.maj. (Foto: Shamil Zhumatov © Ritzau Scanpix)

Russerne har brugt panserarmé forkert

Men hvordan kunne det så gå så galt for den panserarmé, der ellers skulle bide skeer med hele Nato, hvis det kom til en direkte væbnet konflikt?

- Russerne har ikke gjort det godt nok. De har brugt den panserarmé her forkert. På samme måde som de har brugt alle deres andre enheder forkert, siger Kristian Lindhardt.

Det er nemlig ikke tilfældigt, at så mange russiske kampvogne er blevet destrueret af ukrainske fodsoldater med lette panserbrydende våben over skulderen.

- Kampvogne er gode til at bekæmpe mål på meget lang afstand eller til at slå igennem fjendtlige linjer, men hvis man for eksempel skal rydde en bygning, bliver man nødt til at have infanterister (fodsoldater, red) med.

- Der aner kampvognsbesætningerne simpelthen ikke, om der står en ukrainer med en panserværnsraket på anden sal.

En ukrainsk soldat med et af de mange lette anti-panservåben, som er blevet doneret af Vesten. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Mangler simpelthen tropper

I dag meddelte Putin, at man ville iværksætte en delvis mobilisering af russiske hær. Ifølge Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, vil der være tale om 300.000 soldater fra reserven.

Og den hidtige beslutning om kun at betegne indsatsen i Ukraine som en "special militæroperation" har begrænset adgangen til de tropper, der har skullet beskytte kampvognene, fortæller Kristian Lindhardt.

- De er gået i krig med en fredstidshær. Fordi man kalder det en special militæroperation, så har man ikke kunnet indkalde værnepligtige, og man har simpelthen manglet de menige infanteritropper, der skal fylde pladserne ud bag panseret.

- Dem, der skal indtage byerne, dem, der skal kæmpe sig gennem skovene, dem, der skal beskytte broerne. Og dem har 1. garde-panserarmé også manglet, siger Kristian Lindhardt, der samtidig understreger, at ukrainerne også har været enormt dygtige til at bruge deres eget infanteri mod de russiske kampvogne.

Har fortællingen om denne her historiske panserarmé gjort russerne overmodige, så man har haft en opfattelse af, at den ikke skulle beskyttes ordentligt?

- Jeg tror, at du er inde på noget der. Jeg tror, at russerne har været arrogante. Jeg tror virkelig, at de har været meget arrogante.

Tilbage står spørgsmålet så, om det er Putins eller de russiske generalers arrogance, der har efterladt 1. garde-panserarmé og den dertilhørende russiske stolthed ødelagt på slagmarken i Ukraine.

- Det interessante er jo, om man fra militærets side har sagt,”Vi mangler de her infanterister”, og så har fået at vide fra politisk side, at man skulle gennemføre invasionen alligevel, eller om det er den anden vej rundt: At man hos militæret har fortalt Putin og Kreml, at man sagtens kunne ordne det her, afslutter Kristian Lindhardt.