Engelsk skolelærer viste muhammedtegninger i undervisningen: Nu er han suspenderet og gået under jorden

En folkeskole er blevet centrum for debatten om ytringsfrihed, efter en religionslærer brugte tegninger fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Sagen om den lille folkeskole i midt-England har skabt stor debat i resten af landet.

I to dage har der været protester foran folkeskolen Batley Grammar School, der ligger i nærheden af Leeds, efter en religionslærer viste tegninger af profeten Muhammed fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo til at undervise eleverne i blasfemi.

De fleste demonstranter har været imamer og muslimer fra den lokale moské samt enkelte forældre til børn på skolen. De kræver, at den pågældende lærer bliver fyret omgående.

- Vi er nødt til at stå op og vise dem, rektoren, skolen og myndighederne, at det her ikke er noget at tage let på. Der er en grænse, man ikke må krydse, siger “Abdullah” en af de fremmødte demonstranter, som dog ikke har børn på skolen, til BBC.

En forælder til børn på skolen siger til BBC Radio Leeds, at hun er ked af, at tegningen er blevet vist, men at hun ikke bakker op om protesterne, som, hun synes, er “uhyggelige og intimiderende”.

I videoen her fortæller en unavngiven demonstrant, hvorfor han er vred.

Lærer suspenderet og udsat for trusler

Tegningen blev vist i undervisningen i begyndelsen af ugen, og læreren advarede angiveligt eleverne om, at de var kontroversielle. Det vides ikke, præcis hvilken satiretegning, der blev brugt.

Senere samme dag spredte nyheden om undervisningen sig til sociale medier, hvor lærerens navn blev offentliggjort. Derefter begyndte han at modtage dødstrusler, og nu er han gået under jorden på grund af lighederne med den fem måneder gamle sag om drabet på den franske skolelærer Samuel Paty.

Læreren er dog også blevet suspenderet af rektoren på skolen, Gary Kibble, der har givet en “dybfølt” og “uforbeholden” undskyldning og sat en undersøgelse af hændelsen i gang.

Undskyldningen blev læst højt for de fremmødte ved skolen i torsdags, hvor der også stod, at “det er vigtigt for børn at lære om ånd og tro, men det skal gøres på en sensitiv måde”.

Men det var altså ikke nok for demonstranterne, der som et minimum vil have den pågældende lærer fyret, og både torsdag og fredag blokerede skolens indgang, så børnene måtte undervises online derhjemme.

Flere af demonstranterne har opfordret andre muslimer i Storbritannien til at gennemgå det pensum, deres børn bliver undervist i.

'Foruroligende' protester

Næsten halvdelen af indbyggerne i Batley er muslimer, og sagen har aktiveret flere af de ledende stemmer i lokalområdet.

Mufti Mohammed Amin Pandor, der selv har talt med skolen, har sagt til protesterne, at det er “fuldstændig uacceptabelt”, at tegningerne er blevet vist, og at han har “sørget for, at skolen forstår det”, men nu må den igangværende undersøgelse afgøre, om læreren skal fyres.

Protesterne foran skolen har også aktiveret regeringen i London, hvor uddannelsesminister Gavin Williamson opfordrer skolen til at gå i dialog med lærere og elever.

- Men den type protester, vi har set, inklusive dødstrusler og brud på coronarestriktionerne er fuldstændig uacceptable og skal stoppes. Skoler er frie til at inkludere alle mulige emner, idéer og materialer i deres pensum - også dem, der er udfordrende eller kontroversielle, siger han.

Tusindvis vil have læreren tilbage

Sagen om den lille folkeskole i midt-England har skabt stor debat i resten af landet, og flere af demonstranterne har opfordret andre muslimer i Storbritannien til at gennemgå det pensum, deres børn bliver undervist i.

En elev på Batley Grammar School har også blandet sig i debatten ved at lave en underskriftsindsamling for at få læreren tilbage. Den har over 10.000 allerede skrevet under på.

Eleven, der er er anonym, skriver som begrundelse for indsamlingen, at læreren “ikke er racist”, og at målet alene var at uddanne eleverne, så læreren “fortjener ikke de store konsekvenser”, sagen har fået.