England vågner op til 'Freedom Day': 'Det er en cocktail, der har rigtig mange ubehageligheder i sig'

Genåbning og stigende smitte er vejen til nye mutationer, siger lektor.

Premierminister Boris Johnson forsvarer den store genåbning med lave dødstal og indlæggelsestal - men det varer næppe ved, frygter eksperter. (Foto: Justin Tallis © Ritzau Scanpix)

Det er slut med at bære mundbind og holde social afstand de fleste steder. Og så kan barer og diskoteker i det engelske natteliv holde åbent, lige så længe de vil.

I dag ophæves næsten alle coronarestriktionerne i England på trods af, at coronasmitten lige nu er på sit højeste siden januar med omkring 50.000 daglige smittetilfælde.

- Strategien med at lukke yderligere op for samfundet vil sætte mere fart under epidemien, det vil belaste sundhedsvæsenet, det vil farve landet rødt, og det vil bidrage til at fremme mutationer, der kan undgå vaccinen.

- Det er en cocktail, der har rigtig mange ubehageligheder i sig, siger Viggo Andreasen, der er lektor og forsker i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

Dagen i dag er blevet døbt 'Freedom Day' med henvisning til englændernes nyvundne frihed efter 17 lange måneder med skrappe restriktioner.

Ophævelsen af restriktionerne fik dog fredag 1.200 videnskabsfolk og læger fra hele verden tli at stille sig bag en udtalelse, der kalder Englands genåbning skødesløs og en trussel mod resten af kloden.

Premierminister Boris Johnson forsvarer imidlertid genåbningen med, at både døds- og indlæggelsestallene er lave, fordi over to tredje dele af den voksne befolkning er vaccineret.

Men netop dét kombineret med meget smittespredning skaber perfekte forhold for, at mutationer kan opstå, mener Viggo Andreassen.

Hverdagen som den var før coronakrisen vender i dag i store træk tilbage i England på trods af udbredt smitte med deltavarianten. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

Han peger samtidig på, at også resten af Europa skal passe på, da man befinder sig i en situation, der ligner den engelske:

- Hvis vi lader virussen få frit løb, så kan vi også bidrage til, at der kommer en vaccineresistent stamme. Og hvis der gør det, så kan vi i princippet stå over for en ny epidemi.

Professor i global sundhed ved Københavns Universitet Flemming Conradsen ser et scenarie for sig, hvor smitten endnu engang eksploderer i England.

- Det, man frygter, er, at når vi kommer nogle uger frem, så vil der være omkring 100.000 og måske flere nye smittede om dagen. Det vil resultere i et sted mellem 1.000 og 2.000 indlæggelser og dermed lægge et stort pres på sundhedsvæsenet.

Boris Johnson i isolation på genåbningsdag

Genåbningen kommer, samtidig med at premierminister Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak er gået i karantæne.

Det sker, efter at de har været i nær kontakt med sundhedsminister Sajid Javid, der lørdag bekræftede, at han var blevet testet positiv for covid-19 og gået i isolaion.

Johnson og Sunak vakte dog i første omgang forargelse, da de meddelte, at de ville deltage i en af regeringens forsøgsordninger med daglige test, som ville give dem mulighed for at fortsætte deres arbejde.

Det fik den politiske opposition til at beskylde regeringen for at indføre ét regelsæt for dem selv og et andet for befolkningen.

Efter sin U-vending lagde Boris Johnson en video på Twitter, hvor han understreger, at det er vigtigt, at befolkningen bakker om op sundhedsvæsenets vejledninger.

- Jeg ved, hvor frustrerende, det er, men jeg opfordrer virkelig alle til at følge programmet og tage de fornødne forholdsregler, når man bliver bedt om det af NHS' (sundhedsvæsenet, red.) smitteopsporing.

Regeringen har nået sit mål om at vaccinere to tredjedele af den voksne befolkning i Storbritannien inden 19. juli. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

En af de mange danskere, der arbejder og bor i London, og som gennem de sidste mange måneder kun har måttet omgås ganske få mennesker, har dog blandede følelser efter 17 måneders nedlukning.

- Jeg synes, det er på tide, at man må mødes mere end seks mennesker indenfor. På den måde må der gerne ske noget, men at vi må komme på natklub, det virker til at være lidt for meget, siger Clara Storgaard Petersen.

Med lempelserne kan englænderne desuden gå i teatret, biografen og dyrke sport som tidligere. Samtidig bliver massebegivenheder som for eksempel festivaler tilladt fra i dag.

Restriktioner bliver ligeledes ophævet på skoler, og englænderne opfordres til at vende tilbage til deres fysiske arbejdspladser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk