Enige om at forlænge Kyoto-aftalen

Efter flere dages hårde forhandlinger på FN's klimakonference COP17 i Durban er deltagerne blevet enige om en køreplan.

EU's klimakommissær nægtede i går at give op, og i nat lykkedes det på klimakonferencen COP17 i Durban at blive enige om at forlænge Kyoto-aftalen. (Foto: Rajesh Jantilal © Scanpix)

De 194 deltagende nationer i COP17 klimakonferencen i Durban i Sydafrika er blevet enige om en køreplan, der kan sikre indgåelsen af en global aftale i 2015. Den skal træde i kraft i 2020.

Reelt er der tale om, at forlænge Kyoto-aftalen, og i løbet af 2012 skal tidsplanen aftales.

Rusland, Japan og Canada siger, at de ikke vil forlænge deres forpligtelserne i forhold til Kyoto-protokollen, som står til at udløbe i 2012.

Giver ikke mening

Årsagen er, at verdens største CO2-udledere som USA og Kina ikke har nogen juridiske bindinger og dermed giver det ikke mening, lyder argumentet fra de tre lande.

Der er dog stadig en lang række problemer, der skal løses, hvis det skal være muligt at indgå en bindende aftale i 2015.

- Jeg er glad for, at vi har fået en aftale. Men vi kan ikke alene med dette nå målet om at holde temperaturstigningerne inden for to grader. Men det er en diplomatisk sejr, siger den danske klimaminister, Martin Lidegaard.

Grøn fond mangler pengene

Deltagerne ved COP17 er også blevet enige om at oprette en grøn fond fra 2020, som øremærkes til at støtte ulandene i klimatilpasning og vedvarende energi. Fonden mangler dog hovedparten af sin finansiering.

EU er klar til at vedtage nye Kyoto-forpligtelser for at 2015-klimaaftalen kan blive til noget. Det er sandsynligt, at en række lande, herunder Norge, New Zealand og Schweiz følger trop.

Ifølge videnskaben skal den globale CO2-kurve knække i 2015, hvis vi skal undgå ustyrlige klimaforandringer. Mange af de tungeste udledere af CO2 har dog længe været modvillige mod at forpligte sig på reduktioner i udledningerne så hurtigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk