Enigt FN-sikkerhedsråd stemmer for våbenhvile i Syrien

Alle medlemmer af FN's Sikkerhedsråd stemmer for resolution, der kræver 30 dages våbenhvile i Syrien uden forsinkelse.

Siden søndag er flere end 500 personer blevet dræbt i Ghouta, som det syriske regime tæppebomber. (Foto: AMER ALMOHIBANY © Scanpix)

Alle medlemmer af FN's Sikkerhedsråd stemmer for resolution, der kræver 30 dages våbenhvile i Syrien uden forsinkelse, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Særligt i Ghouta, en forstad til hovedstaden Damaskus, er våbenhvilen hårdt tiltrængt.

Siden søndag er forstadens omkring 400.000 beboere blevet tæppebombet af det syriske regime, der er anført af Bashar al-Assad, og som er støttet af Rusland.

Ifølge tal fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har angrebene kostet mindst 500 personer livet siden søndag, og mange af dem er civile og børn. Det er ikke kun bombardementerne af forstaden og hospitalerne i den, der har presset de civile til det yderste.

Ghouta har været belejret af det syriske regime siden 2013. Det betyder, at nødhjælp ikke har kunne komme ind i byen, ligesom at syge og sårede ikke har kunne komme ud.

Aftale med forbehold

Samtidig er hospitaler blevet bombet, og lægerne er løbet tør for stort set alt til at behandle de mange patienter. Det har fået FN's generalsekretær, Antonio Guterres, til at kalde situationen i Ghouta for "helvede på jord".

Våbenhvilen betyder dog ikke, at alle kampe vil blive indstillet. Det er nemlig skrevet ind i resolutionen, at det er tilladt at angribe islamister fra grupperne Islamisk Stat, al-Qaeda, Nusfra-fronten samt styrker, der kæmper på deres side.

Resolutionen har haft en hård fødsel, fordi Rusland har strittet imod.

Men Sverige og Kuwait har fået presset på for at få forhandlet en aftale på plads, der kan sikre et pusterum for den hårdt prøvede befolkningen i Ghouta.

- Det handler om at redde liv. FN-konvojer og evakueringshold er klar til at sætte ind. Det er på tide, at sikkerhedsrådet står sammen og bærer ansvaret for øjeblikkeligt at afværge situationen, der er mere desperat, end ord kan beskrive, lød det fra den svenske FN-ambassadør, Olof Skoog, forud for afstemningen.