Enorme kostalde med aircondition gør blokeret oliestat selvforsynende

Fem måneder uden samhandel med naboerne giver Qatar problemer, men også nye muligheder.

Mød Qatars nye malkekøer i videoen.

På bare tre måneder er en række enorme kostalde - med fuld aircondition - skudt op i Qatars hede ørken.

Før golfstaten blev ramt af en omfattende blokade fra Saudi-Arabien, Bahrain, Emiraterne og Egypten i sommer importerede Qatar 85 procent af sine mejeriprodukter fra Saudi-Arabien.

Da hanen blev lukket, fløj en forretningsmand 4.000 drægtige køer til Qatar fra USA og Europa med det statslige flyselskab Qatar Airways. Og mange flere køer er på vej.

- Når mad og forsyninger pludselig bliver stoppet ved grænsen, så ser forretningsmændene mulighederne. Og i virkeligheden opdager qatarerne, hvad de er gået glip af i årene før blokaden, siger irske John Dore, som er direktør Baladna Farms i Qatar.

Et kæmpe køleanlæg holder køerne kolde. (Foto: Mathias Vejen © dr)

Importerer alt

Qatar er umiddelbart ret sårbar, når det gælder handel - for landet importerer stort set alt, fortæller Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård, som netop har besøgt landet.

- Man kunne mærke, at priserne var steget på visse varer. Der var flere tyrkiske produkter, end der plejer at være, fordi man forsøger at finde alternativer, fortæller hun.

Og landet har råd til at vælge de dyre løsninger. Olie og gas har gjort Qatar til verdens rigeste land per indbygger, så de umiddelbare gener ved blokaden betaler man sig fra.

Det gælder også byggematerialerne til de stadioner, som skal danne ramme om VM i fodbold i 2022, fortæller Puk Damsgård.

Ægtepar fanget i konflikt

Situationen ser straks lidt vanskeligere på det private plan, hvor mange mennesker fra Qatar er blevet fanget i blokaden.

Landet er dybt forbundet med især Saudi-Arabien - på samme måde som Danmark og Sverige er forbundet, forklarer Puk Damsgård:

- Det rammer for eksempel blandede par, hvor en saudiaraber er gift med en fra Qatar og bor i Saudi-Arabien - de er så blevet skilt ad, fordi alle qatarere skulle ud af Saudi-Arabien. Det gælder også, hvis man har ejendomme eller forretninger i et af blokade-landene. Det er ret omfattende.

Qatar er dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft for at blive klar til VM i fodbold i 2022. (Foto: NASEEM ZEITOON © Scanpix)

USA støtter saudierne

De ramte har ikke udsigt til nogen hurtig løsning på deres problemer.

Qatars udenrigsminister, Mohammad bin Albdulrahman al Thani, mødes godt nok i dag med sin amerikanske kollega, Rex Tillerson, i USA.

Men konflikten om Qatar indskriver sig i en større strid, hvor Saudi-Arabien forsøger at manifestere sig som den dominerende magt i Mellemøsten i konkurrence med Iran.

De to magter kæmper mod hinanden per stedfortræder i Yemen, Libanon og Syrien - og forbindelser til Iran var også blandt argumenterne, da Qatar blev ramt af blokade i sommer.

- USA er allieret med både Saudi-Arabien og Qatar, men på det seneste har man set USA bakke op om den saudiske linje, siger Puk Damsgård.