Enrico Letta: Manden der brød Italiens politiske dødvande

Ung, moderat og proeuropæisk er Enrico Letta, der nu er klar med en ny italiensk regering. Men hvem er han?

Enrico Letta bliver Italiens næstyngste premierminister siden Anden Verdenskrig. (Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi © Scanpix)

Italiens nye premierminister, Enirco Letta, har lørdag meddelt præsident Giorgio Napolitano, at han er klar med en ny regering.

Det vil formentlig falde i god jord på de finansielle markeder og i Bruxelles - men det vil den 46-årige italienske centrumvenstre-politiker formentlig også.

Enrico Letta er ung, moderat og proeuropæisk, og trods sin lave profil i offentligheden har han været med i den europæiske elite i en lang årrække. Letta har baggrund i statsvidenskab, taler flydende engelsk og har et sikkert økonomisk overblik.

Nu hvor det er lykkedes ham at danne en ny regering, bliver han Italiens næstyngste premierminister siden Anden Verdenskrig. Men hans personlighed udstråler tyngde og ansvar.

Da han på præsident Giorgio Napolitanos anmodning onsdag påtog sig at forsøge at bryde Italiens politiske dødvande to måneder efter et parlamentsvalg uden vinder, lagde han ikke skjul på, hvor store problemer landet har med recession og udbredt mistillid til hele den politiske klasse.

- Jeg mærker et tungt ansvar på mine skuldre. Stærkere end det mine skuldre kan bære, sagde han i en udtalelse til journalister.

Han tilføjede, at Italiens politikere har mistet al troværdighed, og appellerede til alle parlamentets medlemmer om at støtte reformer og også overbevise EU om, at den nuværende politiske kurs er for fokuseret på besparelser.

Ung minister

Letta tilhører det Demokratiske parti, som ligger til venstre for midten. I en alder af kun 33 år blev han i 1998 minister for europæiske anliggender - landets yngste minister i nyere tid.

I 1990erne spillede Letta en vigtig rolle ved forberedelserne af Italiens indførelse af euroen, og han sad i Europaparlamentet fra 2004 til 2006.

Efter regeringsdannelsen bliver én af hans opgaver at forhandle med EU om mere budget-fleksibilitet for sit land, hvilket støttes stærkt af Silvio Berlusconis centrum-højre, der er repræsenteret i den nye regering.

Enrico Lettas onkel Gianni Letta har i over et årti været Berlusconis nærmeste rådgiver, og nu er han lykkedes med at sætte en stopper for den to måneder lange krise i Rom og danne en ny regering.

/ritzau/

Facebook
Twitter