Er hun morder eller offer? Det er det store spørgsmål, der optager Frankrig lige nu

Valérie Bacot skød sin mand og tidligere stedfar, der også var far til hendes fire børn. DR har mødt hende, inden et nævningeting skal afgøre, om hun skal i fængsel på livstid

(Foto: © Malene Zøllner-Manly)

Den følgende beretning indeholder voldsomme beskrivelser

40-årige Valérie Bacot har stadig mareridt om den søndag aften ude i skoven, hvor det hele brændte sammen for hende:

- Jeg troede, han ville slå mig ihjel. Jeg var stadig nøgen, så tog jeg bilen og stak af.

Valérie Bacot har også stadig mareridt om sin tilværelse med Daniel Polette, der oprindeligt var hendes stedfar.

Nu står hun frem med sin version af fortællingen om sit liv. Et liv, som ifølge hende var præget af vold og overgreb.

Stedfaren voldtog hende første gang, da hun 12 år. Han var 37.

- Det skete hver dag efter skole, undtagen i weekenden, hvor min mor var der. Én gang kæmpede jeg meget imod og blev brændemærket af gulvtæppet. Så fandt jeg ud af, at hvis det skulle gå hurtigt, var det bedre ikke at stritte imod, fortæller Valérie Bacot.

Søster anmelder bror

Daniel Polette blev anmeldt af sin egen søster, der syntes, han havde andre følelser for sin steddatter end faderkærlighed. Han blev idømt fire års fængsel for voldtægt af Valérie Bacot, der var mindreårig. Han blev dog løsladt efter kun to et halvt år og flyttede direkte tilbage til familien.

- Voldtægterne fortsatte, og da jeg var 17, blev jeg gravid med ham. Så smed min mor mig ud. Jeg havde ingen. Han sagde 'du bærer mit barn, så du følger med mig'.

Var din mor klar over, hvad der foregik?

- Det har jeg ofte spurgt mig selv om. Med tiden har jeg fundet ud af, at hun vidste besked, og måske passede det hende endda godt. I alt fald tvang hun mig til at besøge ham i fængslet og skrive breve til ham.

Volden tager til

Valérie Bacot flyttede til nabolandsbyen med stedfaren. De blev gift, og på få år fik de fire børn sammen. Ifølge Valérie Bacot blev Daniel Polette mere og mere voldelig mod hende og børnene, men især hende:

- Nogle gange tog han sin pistol og satte den for min tinding og trykkede på aftrækkeren. Jeg vidste aldrig, om der var en kugle i våbnet. Han truede også med at slå både mig og børnene ihjel, hvis jeg ikke gjorde, som han sagde.

Ifølge Valérie Bacot tvang Daniel Polette hende til prostitution, han indrettede familiens varevogn, så hun kunne betjene kunderne bag i bilen, mens han instruerede hende over mobilens headsæt.

- Han sagde, hvad jeg skulle sige og gøre med kunderne, som ofte var meget voldsomme.

Den skæbnesvangre aften i skoven

Den søndag aften i 2016, som blev skæbnesvanger for dem begge, begyndte med en fast kunde, som Valérie Bacot var bange for.

- Fordi han var en af dem, der var særligt voldelig.

Valérie Bacots stedfar og ægtemand tvang hende til prostitution i en varevogn, som han kørte ud i denne skov, tæt på deres hjem (Foto: © Malene Zøllner-Manly)

Af samme grund havde Daniel Polette medbragt sin pistol. Da Valérie Bacot ikke ville gøre, hvad kunden ønskede, gik han i vrede, og Daniel Polette sagde, at hun ville komme til at betale dyrt for, at de havde mistet en god kunde. Valérie Bacot fandt pistolen, og da Daniel Polette satte sig ind bag rattet, skød hun ham.

- Det hele slog klik for mig. Også fordi han nogle dage inden havde spurgt vores datter, hvordan hun var seksuelt. Han havde sagt sit job op, og jeg vidste, han ville prostituere vores datter også, siger hun.

Advokat: Straffeloven bør ændres

Valérie Bacots to kvindelige forsvarsadvokater mener, hun dræbte i selvforsvar.

- Hvis Valérie ikke havde grebet til våben, var hun selv blevet dræbt og var blevet endnu et tal i statistikken over kvinder, der dræbes af deres partner, siger Janine Bonnagiunta, der har specialiseret sig i sager om vold i hjemmet.

Hun mener principielt, at Valérie Bacot bør betragtes som offer, ikke morder.

- Når man lever i et voldeligt parforhold i så mange år, lever man i slags undtagelsestilstand. Man kan se på kvinder, der har været udsat for mange års hustruvold, at deres hjerner har forandret sig. De lider af en form for PTSD og reagerer ikke normalt, forklarer Janine Bonnagiunta.

Hun mener, at sagen om Valérie Bacot viser, at fransk straffelov bør ændres:

- Straffeloven er lavet af mænd, for mænd. Kriterierne er planlagt for mennesker, der ikke kender hinanden, et angreb på gaden for eksempel. Her er det angreb i hjemmet, det er noget andet.

Men Valérie Bacot har jo dræbt et menneske, sin mand?

- Ja, men vi mener, det skete i selvforsvar. Det er ikke en tilladelse til at dræbe, det er ganske enkelt en tilladelse til at leve, siger Janine Bonnagiunta.

Over 420.000 franskmænd er enige. De har skrevet under på en erklæring, der kræver "Frihed for Valérie".

Skjulte liget

Men anklagemyndigheden mener ikke, det kan være selvforsvar, når manden er skudt bagfra. Desuden anses det som en skærpende omstændighed, at Valérie Bacot ikke tilkaldte politiet.

- Jeg tilkaldte ikke politiet, for så ville jeg miste mine børn. Det var ikke muligt. Jeg havde brug for tid til at hjælpe dem på vej.

Halvandet år gik der, før drabet blev opdaget.

- Aftenen før politiet kom, fortalte jeg det til min mindste søn. Han begyndte at græde, så sagde han, jeg bebrejder dig ikke noget, mor, men bare du havde sagt det. For i al den tid har jeg været bange for, han skulle komme igen, fortæller Valérie Bacot.

Hver tredje dag dræbes en fransk kvinde af partneren

De seneste år er vreden mod netop hustruvold og partnerdrab taget til i Frankrig. Tal viser, at der hver tredje dag begås et partnerdrab på en kvinde i Frankrig. Og for mange er Valérie Bacots historie blevet et symbol på kampen for retfærdighed for incest- og voldsofre.

Valérie Bacot sad varetægtsfængslet i et år. Hun blev løsladt før retssagen, og hun har forberedt sig på, at hun skal tilbage i fængslet i mange år. Hun står til livsvarigt fængsel.

- Jeg fortjener at komme i fængsel, det er normalt, jeg skal betale. Men jeg ser det ikke kun som en straf af mig, men også som at min kamp mod ham fortsætter.

Her kan du se hele indslaget om Valérie Bacot fra 21 Søndag