'Er jeg bange? Overhovedet ikke': Italiens indenrigsminister risikerer straf efter migrant-strid

Matteo Salvini kan få mellem 3 og 15 års fængsel for frihedsberøvelse.

Lega-lederen Matteo Salvini lægger ikke skjul på sin kritik over for EU og unionens migrantpolitik. (Foto: Giuseppe Lami © Scanpix)

Lederen af Italiens højrenationalistiske regeringsparti Lega, Matteo Salvini, risikerer nu at få op til 15 års fængsel, efter at han sidste år nægtede at lade et skib med 177 personer lægge til kaj i den italienske havneby Catania.

En domstol på Sicilien fastslog i går, at Matteo Salvini, som også er vicepremierminister i Italien, nu kan prøves for retten i den omstridte sag, der trak overskrifter verden over i august sidste år.

Her afviste den indvandringskritiske Lega-leder at lade kystvagtskibet 'Ubaldo Diciotti', der hovedsageligt havde migranter fra det østafrikanske land Eritrea med ombord, lægge til i Catania, med mindre at EU tog ansvaret for at fordele dem til andre medlemslande.

- Italien vil ikke længere være Europas flygtningelejr, sagde Matteo Salvini dengang.

I næsten en uge sad migranterne ombord på skibet, og det var først, da Irland, Albanien og den katolske kirke i fællesskab besluttede sig for at tage imod dem, at de kunne gå fra borde.

De 177 migranter blev sidste år kastebolde mellem Italien og resten af EU. (Foto: Antonio Parrinello © Scanpix)

'Er jeg bange? Nej'

Anklagere på Sicilien mente efterfølgende, at vicepremierministeren havde gjort sig skyldig i blandt andet frihedsberøvelse og ulovlig tilbageholden, og de lagde derefter sag an mod ham.

Det er den sag, der nu er rykket et skridt nærmere efter gårsdagens afgørelse fra den sicilianske domstol.

Som minister er Matto Salvini dog beskyttet af parlamentarisk immunitet, og det er nu op til de italienske senatorer at afgøre, hvad der skal ske herfra.

Matteo Salvini er dog ikke selv bekymret over udsigten til en mulig retssag eller til en potentiel fængselsstraf.

- Jeg risikerer at få mellem 3 og 15 års fængsel, fordi jeg blokerede for, at illegale indvandrere kunne gå fra borde i Italien. Jeg er målløs. Men er jeg bange? Overhovedet ikke, skriver han på sin Facebook-profil.

- Jeg vil fortsætte mit arbejde med at forsvare landets grænser og italienernes sikkerhed, skriver Matteo Salvini, der netop har slået sig op på sin hårde kurs over for migranter og flygtninge.

Beskyldninger mod Frankrig

Ifølge tal fra FN’s Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, modtog Italien fra 2014 til 2018 knap 650.000 migranter og flygtninge, som havde taget turen til Europa over Middelhavet.

Lega-lederen har længe kritiseret EU-samarbejdet for hverken at gøre nok for at bremse migrant- og flygtningestrømmen eller hjælpe Italien med at håndtere de mange nyankomne.

Han har blandt andet beskyldt den franske regering for ikke have "nogen interesse i at stabilisere situationen” i det borgerkrigshærgede Libyen.

- Sandsynligvis fordi de har olieinteresser, der strider med Italiens interesser, sagde Matteo Salvini.

Den EU-positive franske præsident, Emmanuel Macron, er i den seneste tid blevet den italienske regerings skræmmebillede. (Foto: Emmanuel Foudrot © Scanpix)

Usikkerhed om EU-mission

Derudover er der i de seneste dage blevet sået tvivl om EU-missionen Operation Sophia, som blandt andet skal stoppe menneskesmuglere og hjælpe flygtninge og migranter, der kommer i havsnød.

Det er de italienske myndigheder, der har kommandoen over den, men tidligere på ugen kritisere den den tyske udenrigsminister, Ursula von der Leyen, italienerne for at sende de tyske skibe til "de mest fjerntliggende områder i Middelhavet", hvor der hverken er menneskesmuglere eller migranter.

Tyskland har besluttet ikke at sende nye skibe afsted, når det nuværende mandat udløber i slutningen af marts. Og EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, sagde tidligere på ugen, at det er op til den italienske regering at beslutte, om Operation Sophia skal fortsætte eller ej.

Siden årsskiftet er der dog ifølge UNHCR’s tal blot ankommet 156 personer med båd til Italien. Og trods kritik fra blandt andet borgmesteren i Palermo, der gerne vil tage imod migranter og flygtninge, har Matteo Salvini ikke tænkt sig at ændre kurs.

- Der er ingen, der får lov til at forlade bådene i Italien, sagde han i går ifølge Reuters.