Erdogan anklager dansk valgobservatør: Han udråber mig som terrorist

Den tyrkiske præsident viser et billede af Nikolaj Villumsen under et interview og kritiserer danskerens rolle under det tyrkiske folkeafstemning.

- Erdogan er gået til angreb på valgobservatører, fordi jeg kritiserer fængslingerne. Han har nu udråbt mig som terrorist, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten (arkivfoto). (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

I et tv-interview med med Al-Jazeera anklager Tyrkiets præsident Erdogan flere vestlige valgobservatører for at være i ledtog med terror-organisationer.

Heriblandt er Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører fra Enhedslisten, som nu føler sig udsat for en smædekampagne.

I interviewet med den arabiske tv-station, der er lagt ud på Youtube, fremviser Erdogan billeder af en række valgobservatører, som var i Tyrkiet for at overvære og kontrollere forfatningsafstemningen i søndags.

Nikolaj Villumsen var udsendt som valgobservatør for Europarådets parlamentariske forsamling, og omkring 17 minutter inde i videoen viser den tyrkiske præsident et billede af den danske politiker, der taler til et kurdisk arrangement i Danmark.

Erdogan spørger, hvordan man kan være uafhængig og neutral observatør, hvis man står i ledtog med terrororganisationer og har forbindelser til kurdiske mindretal, som er kendte kritikere af Erdogan og i opposition til det tyrkiske regeringsparti AKP.

- Her er endnu en europæisk parlamentariker. Han er dansk, siger præsidenten til Al-Jazeera, da han viser billedet af Villumsen og fortsætter:

- De her rådne klude er terrororganisationen PKK’s klude. Han holder tale foran de klude.

- Kan man forvente, at sådan nogle mennesker, som deltager i disse kampagner, er neutrale? Disse mennesker arbejder åbent i terrororganisationernes navn. Vi må sige til Vesten, at de ikke er neutrale, men terrorister.

Den melding er et helt grotesk angreb, mener Nikolaj Villumsen.

- Det er jo mig, Erdogan sidder med et billede af på tv. Han viser et billede, hvor jeg taler til en støttedemonstration for kurderne i Syrien på Christiansborgs Slotsplads, siger han.

- Erdogan er gået til angreb på valgobservatører, fordi jeg kritiserer fængslingerne. Han har nu udråbt mig som terrorist.

Nikolaj Villumsen mener ikke, at det er problematisk, at han har udtrykt sympati for kurderne, selvom han efterfølgende skulle være observatør i Tyrkiet.

Se videoen og Erdogans interview med Al-Jazeera her. Erdogan kommenterer på Nikolaj Villumsen omkring 17:40:

OSCE dumper tyrkisk afstemning

Efter forfatningsafstemningen erklærerede Europarådet og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) valgkampen for dumpet, blandt andet fordi de to politiske fløje ifølge organisationen ikke har haft lige muligheder for at informere de tyrkiske vælgere om deres holdninger.

OSCE-observatørenes konklusion affødte stor kritik fra den tyrkiske regering.

I en erklæring fra Tyrkiets udenrigsministerium står der, at observatørerne har tilsidesat ethvert princip om objektivitet og upartiskhed, og at de er rejst til Tyrkiet med en forudindtaget og "politisk ladet" indstilling.

- Det er uacceptabelt at sige, at afstemningen ikke levede op til internationale standarder, fremgår det af erklæring fra ministeriet.

Præsident Recep Tayyib Erdogan, der efter vedtagelsen af forfatningsændringen får udvidet sine magtbeføjelser, fejer også observatørernes kritik af bordet.

- For det første: Kend jeres plads. Vi vil ikke se, høre eller anerkende jeres politisk motiverede rapporter, siger præsidenten i interview med AP i søndags.

DR Nyheder har oversat Al-Jazeeras arabiske speak fra videoen.