Erdogan: Egypten bør retsforfølges for Mursis død

Tyrkiets præsident mener, at Mohamed Mursi blev dræbt. Han vil have Egyptens regering retsforfulgt.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, talte tirsdag ved en mindeceremoni for den afdøde egyptiske eksleder Mohamed Mursi. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger onsdag, at Mohamed Mursi "blev dræbt og ikke døde af naturlige årsager".

Udmeldingen kommer ved et vælgermøde i den tyrkiske storby Istanbul.

Den tidligere egyptiske præsident Mohamed Mursi døde mandag, efter at han kollapsede i forbindelse med et retsmøde. Han blev 67 år.

- Mursi led på gulvet i retslokalet i 20 minutter. Myndighederne greb desværre ikke ind for at redde ham, siger Erdogan.

Erdogan, der var en af Mursis støtter, vil nu gøre alt, hvad der står i hans magt, for at sørge for, at Egyptens regering bliver retsforfulgt ved en international domstol.

Han agter at tage emnet op på G20-topmødet i Japan sidst i juni.

FN's menneskerettighedskontor meddelte tirsdag, at det ønsker, at der gennemføres en uafhængig undersøgelse af Mursis død.

Ahmed Hafez, der er talsmand for Egyptens udenrigsministerium, mener, at FN's udtalelser er uacceptable. Han kalder det "politiseret og umodent".

Mursi blev i 2012 for første gang i Egyptens historie udpeget som præsident ved et demokratisk valg. Han stillede op for det muslimske broderskab.

Mange mødte op i Istanbul tirsdag, da den tidligere egyptiske præsident Mohamed Mursi blev mindet ved en ceremoni. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Han blev anholdt ved et militærkup i juli 2013.

Mursi blev efterfølgende dømt i to tilfælde. Han fik 20 års fængsel for at stå bag drab på demonstranter og livstid for spionage til fordel for Qatar.

Den islamistiske ekspræsident blev tirsdag begravet af sin familie ved en mindre ceremoni. Hans familie havde forinden vasket hans krop og bedt for ham, siger en af Mursis advokater.

Det skete på et hospital, der ligger tæt på det fængsel, hvor Mursi sad isoleret i seks år, og hvor hans helbred blev ringere og ringere.

I en erklæring mandag fra det nu forbudte muslimske broderskab i Egypten hed det, at Mursi havde været udsat for et "overlagt mord".

/ritzau/AFP

Rettelse: Artiklen er opdateret siden sin udgivelse. I en tidligere version af artiklen stod der, at Ahmed Hafez, er talsmand for Tyrkiets udenrigsministerium. Dette er forkert. Hans titel er nu rettet til talsmand for Egyptens udenrigsministerium.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter