Erdogan: Fredsprocessen med kurderne kan ikke fortsætte

Flere Nato-lande opfordrer Tyrkiet til ikke at undergrave kurdisk fredsproces med overdreven militærmagt.

Nato står bag Tyrkiet i kampen mod terror. Der blev dog ytret ønske om at bruge "proportionel kamp" i den intensiverede spænding mellem Tyrkiet og kurderne. (Foto: FLORIAN CHOBLET © Scanpix)

Den tyrkiske regering kan ikke fortsætte fredsprocessen med kurderne i lyset af de igangværende angreb mod tyrkiske mål, siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Militante kurdere har taget skylden for drab på to tyrkiske politibetjente. Angiveligt er det hævn for drab på unge studerende.

- Det er ikke muligt for os at fortsætte fredsprocessen med dem, som truer vores nationale enhed og broderskab, siger Erdogan i forbindelse med tirsdagens krisemøde i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Kan fortsætte - med krav

Den tyrkiske regering indledte fredsforhandlinger med det kurdiske arbejderparti, PKK's, livstidsdømte leder, Abdullah Öcalan, i slutningen af 2012, men forhandlingerne har længe ligget stille.

En talsmand for det tyrkiske regeringsparti, AKP, bløder dog op og siger kort efter, at forhandlingerne med de militante kurdere kan fortsætte hvis "terroristiske elementer" forlader landet og lægger deres våben.

- Vi kan ikke sige, at fredsprocessen de facto er slut. Mekanismen er for tiden stagneret, men den kan genstartes, hvis disse intentioner kommer op til overfladen, siger talsmanden, Besir Atalay.

Europæere påpeger dillemma

Mandag beskyldte den kurdiske YPG-milits Tyrkiet for at have skudt mod en kurdisk kontrolleret landsby i Syrien - en beskyldning, som den tyrkiske regering afviser.

Tyrkiet har optrappet den militære indsats mod Islamisk Stat, efter en selvmordsbombe i sidste uge dræbte 32 mennesker i byen Suruc lige ved den syriske grænse. Islamisk Stat menes at stå bag.

Nogle europæiske lande luftede på et møde i Nato tirsdag deres bekymring for, at Erdogan bruger lejligheden til at bombe nogle af de kurdiske grupper, som han mener udgør en trussel for Tyrkiet, men som blandt vestlige lande nyder en del opbakning - blandt andet fordi de er effektive i kampen mod Islamisk Stat på landjorden.

"Proportional magt"

Ifølge en Nato-kilde blev der på mødet talt for "proportional brug af magt" i de militære aktioner mod kurdiske militante.

Tidligere på dagen sagde Erdogan også, at han vil have partiledere retsforfulgt, som angiveligt har kontakt med PKK.

Det fik lederen af det prokurdiske parti, HDP, til at afvise, at partiet skulle have gjort andet galt end at få 13 procents opbakning ved det seneste valg.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter