Erdogan: Ingen flygtningeaftale med EU uden visumfri rejse

Hvis tyrkiske krav ikke opfyldes, vil EU ikke få lov at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet, siger Erdogan.

Striden skyldes blandt andet EU's bekymringer om menneskerettigheder i kølvandet på det mislykkedes militærkup i sidste måned. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Tyrkiets flygtningeaftale med EU risikerer at kollapse, hvis EU ikke holder sin del af aftalen og indfører visumfri rejser for tyrkiske statsborgere.

Det siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i et interview med den franske avis Le Monde.

- EU opfører sig ikke på en oprigtig måde over for Tyrkiet, siger han og påpeger, at ordningen der skulle betyde, at tyrkere kan rejse til EU-landene uden visum, skulle være trådt i kraft allerede 1. juni.

- Hvis vores krav ikke mødes, vil tilbagesendelser ikke længere være muligt.

EU og Tyrkiet indgik aftalen om flygtninge i marts. Et af hovedelementerne er, at enhver flygtning eller migrant, der sejler fra Tyrkiet til græske øer, vil blive sendt tilbage til Tyrkiet.

Til gengæld skulle EU give økonomisk støtte til de mange syriske flygtninge i Tyrkiet, ligesom der fra europæisk side har lydt løfter om visumfri rejser til store dele af EU. Der skal også sættes fart i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU.

Men de dele af aftalen er blevet forsinket. Det skyldes en strid om de tyrkiske antiterrorlove og bekymring i de vestlige lande om mulige krænkelser af menneskeretten efter sidste måneds fejlslagne militærkup.

Siden aftalen i marts er omkring 30.000 flygtninge og migranter ankommet til Grækenland, men kun 468 er sendt tilbage til Tyrkiet, skrev Berlingske i en opgørelse i weekenden.

/ritzau/Reuters