Erdogan klar i mælet: Rusland skal levere alt land tilbage til Ukraine - også Krim-halvøen

Putin har efterhånden svært ved at finde international anerkendelse lige nu, siger Matilde Kimer.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, var klar i mælet, da han gav et interview til den amerikanske tv-station PBS NewsHour. (Foto: © ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREM, Ritzau Scanpix)

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, er kendt og berygtet for at komme med opsigtvækkende og kontante udtalelser.

Og nu har han gjort det igen.

I et interview med den amerikanske tv-station PBS NewsHour siger den 68-årige leder, at hvis der skal opnås fred i Ukraine, så skal Rusland levere alt det land, de har taget, tilbage til Ukraine.

Erdoğan bliver direkte adspurgt, om Rusland skal have lov til at beholde noget af det land, som Rusland erobrede efter invasionen i februar i år, og om det skal være en del af løsningen på konflikten. Hertil svarer han klart:

- Nej, og utvivlsom nej.

- Hvis freden skal genetableres i Ukraine, så er det selvfølgelig meget vigtigt, at landet bliver afleveret tilbage. Det er, hvad der forventes.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødtes i sidste uge til topmøde i Usbekistan. (Foto: © ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREM, Ritzau Scanpix)

Ifølge den tyrkiske præsident indbefatter det også Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014.

- Siden 2014 har jeg talt med min kære ven Putin om det, og det er, hvad vi har krævet af ham.

På trods af krigen i Ukraine har de to præsidenter holdt et tæt forhold til hinanden. Og så sent som i sidste uge mødtes de til et topmøde i Usbekistan, hvor de ifølge Erdoğan havde 'intense samtaler'.

Kontant ordvalg er overraskende

At Tyrkiet og Erdoğan udtrykker, at Rusland burde stoppe invasionen af Ukraine, er som sådan ikke nyt.

Men det er overraskende, at ordlyden er så kontant, mener DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer.

- Essentielt er det den holdning, Erdogan har italesat siden 2014, hvor Rusland annekterede Krim. Men her siger han det fuldstændig uindpakket. Han mener, at Rusland skal pakke sit grej og drible ud af Ukraine.

Interviewet med Erdoğan i amerikanske PBS NewsHour er også blevet opdaget i Moskva.

Men her har det statslige nyhedsbureauet Tass valgt at fokusere på noget helt andet fra interviewet, fortæller Matilde Kimer.

- Nemlig om Putins lyst, trang og forsøg på at stoppe den her krig hurtigst muligt - så man har virkelig fået noget helt andet ud af det interview.

Endnu en statsleder på listen

Med Erdoğans kontante udmelding bliver han føjet til listen over statsledere, som alle har det samme synspunkt: At Rusland skal stoppe invasionen af Ukraine.

Og for Putin bliver det sværere og sværere at finde statsledere, som står på hans side.

Det selvom Vladimir Putin i sidste uge var til topmøde i Usbekistan, hvor statslederne fra blandt andre Kina, Indien og Pakistan deltog.

- Men selv her var der modstand. Indiens premierminister Modi sagde, at tiden ikke er til krig, hvilket er den diplomatiske måde at sige til Putin: Hvad laver du?

- Putin har brug for international anerkendelse lige nu, og den er efterhånden ret svær at finde, siger Matilde Kimer.

Og det er i det lys, at man også skal se Erdoğans kontakte udmelding, mener hun:

- Erdogan taler ind i en svag russisk hånd lige nu på grund af de militære tilbageslag, man har haft den seneste tid. Og så bruger han selvfølgelig også situationen til at få noget spotlys på sig. Simpelthen fordi han kan.