Erdogan leger stoleleg med EU-ledere: Von der Leyen måtte nøjes med en plads i sofaen

Der var tre ledere til mødet, men kun to stole.

Til et møde med den tyrkiske præsident, Erdogan og EU's rådsformand Charles Michel måtte EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, sætte sig på sofaen, da der kun var to stole. (Foto: - © Scanpix)

Vi kender alle sammen følelsen.

Den følelse, man får, når man træder ind i et mødelokale og finder ud af, at der ikke er stole nok til hele selskabet.

Ikke nok med det, så er man ikke lige så hurtig som de andre til at snuppe en af de ledige pladser.

Det ender med, at man må stå akavet ude i siden eller rettere sagt i det her tilfælde sidde på sofaen langt væk fra sine mødekammerater.

Det skete i går for EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen. Hun var til et møde sammen med EU's rådsformand, Charles Michel, og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Her var der kun to stole til de tre ledere.

Og derfor måtte en forundret Ursula von der Leyen sætte sig på sofaen væk fra resten af selskabet.

Ifølge DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg, plejer der i disse sammenhænge at være ansatte, der anviser lederne til deres plads. Og derfor virker det ikke til at være en vilkårlig handling fra Erdogans side.

- Der er ikke noget tilfældigt i, hvordan folk bliver placeret, når de kommer ind i et mødelokale. Det er noget, som en protokolchef har styr på. Protokolchefen har altid styr på, hvem der skal sidde hvor, fortæller korrespondenten.

Og det har nu også fået kommissionsformand von der Leyen til at reagere.

- Kommissionsformanden burde havde haft en plads på præcis samme måde som EU-formanden og den tyrkiske præsident, lyder det fra en talsmand for kommissionen, som uddyber:

- Formanden forventer, at den institution, hun repræsenterer, bliver behandlet med den nødvendige protokol. Hun har derfor bedt sit hold om at sørge for, at sådan en situation ikke opstår i fremtiden, siger han.

Dropper konvention om vold mod kvinder

Videoen kommer også i kølvandet af, at Tyrkiet i marts trak sig ud af den såkaldte Istanbul-konvention. Den har blandt andet til formål at beskytte kvinder og børn mod vold.

Og det er en beslutning, som er blevet mødt med stor kritik i EU.

Derfor var det også et emne, som de to EU-formænd havde planlagt at tage op med den tyrkiske præsident.

Og netop fordi EU-lederne var mødt op med kritik af Tyrkiets udtræden af konventionen, så har det skabt ekstra stor opmærksomhed, at Ursula von der Leyen blev forvist til sofaen, fortæller Ole Ryborg.

- At behandle en kvindelig EU-formand på den måde og i den situation foran rullende kameraer kan kun opfattes som en bevidst provokation fra den tyrkiske præsident Erdogan, forklarer Ole Ryborg.

Men det er ikke kun Erdogan, der vækker opsigt i sagen.

For den pinagtige situation har også fået flere på blandt andet Twitter til at undre sig over, hvorfor rådsformand Charles Michel valgte at sætte sig ned, på trods af at der ikke var en stol til hans EU-kollega.

- Lige inden mødet med præsident Erdogan diskuterede Charles Michel og Ursula von der Leyen, hvordan de i fællesskab skulle tage emnet op om, at Tyrkiet har forladt Istanbul-konventionen om kvinders rettigheder. Derfor er det meget iøjnefaldende, at Charles Michel ikke reagerer på den manglende stol, men bare placerer sig i den ledige stol og lader Ursula von der Leyen stå ude, siger Ole Ryborg.

De to EU-formænd og den tyrkiske præsident Erdogan til mødet hos præsidenten i Tyrkiet. Kilde: EU

Et anspændt forhold

De to EU-ledere var rejst til Ankara for at drøfte en række sager i det meget anspændte forhold mellem EU og Tyrkiet.

Udover Tyrkiets beslutning om at træde ud af konventionen var flygtningeaftalen på dagsordenen. Også den åbenlyse konflikt mellem militærskibe fra Tyrkiet og Grækenland samt en strid med Cypern sidste år om tyrkiske boringer nær landet var blandt emnerne.

- Forholdet mellem dem er gået fra slemt til værre. Det er kun blevet værre, efter at Erdogan kom til, siger korrespondenten.

Og selvom uenighederne er store og dybe, så er EU og Tyrkiet enige om at fortsætte med at prøve at gå samarbejdets vej.

- Vi er stadig ved begyndelsen af vejen. De kommende uger og måneder vil vise, hvor langt vi kan gå sammen, skriver kommissionsformanden på Twitter efter mødet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk