Erdogan lider stort nederlag i tyrkisk lokalvalg og taber hovedstaden

Præsidentens parti har tabt Ankara og måske også Istanbul til oppositionen.

Der har været tæt løb mellem Erdogans parti AKP og oppositionspartiet CHP i det tyrkiske lokalvalg, der løb af staben den 31. marts. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Efter at have været plantet solidt på magten i næsten 20 år har præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, mistet en stor mængde politisk terræn i landet.

Det sker efter søndagens lokalvalg, hvor AKP tabte en række byer til landets største oppositionsparti, CHP. Heriblandt hovedstaden Ankara, hvor AKP ellers har haft stor opbakning i mange år.

Der er endnu ikke et officielt resultat fra landets største by, Istanbul, hvor både CHP og AKP hævder at have vundet vanget.

Valgkommisionen i Tyrkiet melder angiveligt, at CHP har vundet byen med over 20.000 stemmer.

Uanset hvad er gårsdagens resultat et stort nederlag for Tyrkiets præsident, vurderer DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

- Ankara og Istanbul er byer, som Erdogan og hans allierede har siddet på i 25 år, og hvor oppositionen normalt har tabt det ene valg efter det andet. Det er også et personligt nederlag for Erdogan, fordi han har været meget aktiv i denne valgkamp og har holdt over 14 valgmøder i Istanbul alene, siger han.

Økonomisk krise har kostet vælgere

Valgresultatet kommer, efter at Tyrkiet i de senere år har gennemgået en stor økonomisk krise med stigende inflation og arbejdsløshed.

Det har haft stor indflydelse på resultatet, vurderer Michael S. Lund.

- Det er ikke fordi, at Erdogan på nationalt plan har oplevet vælgerflugt. Men i de store byer har mange brugt valget til at vise deres utilfredshed med regeringspartiet over tingenes tilstand - specielt økonomien, siger han.

Erdogan selv havde håbet på et andet udfald.

- Den eneste grund til, at vi ikke kunne opnå et bedre resultat, er, at vi ikke har kunnet få vores budskab godt nok gennem til befolkningen, sagde præsidenten i aftes til sine tilhængere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk