Erdogan: Militæroperation i Syrien er i gang

Tyrkiets præsident skriver på Twitter, at en militær aktion er indledt.

En tyrkisk militærkonvoj på vej mod grænsen til Syrien tidligere i dag. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan skriver på Twitter, at en militær operation i det nordlige Syrien er gået i gang.

Erdogan skriver, at Tyrkiets væbnede styrker sammen med syriske soldater har indledt en aktion mod de kurdiske militser PKK og YPG, samt terrorgruppen Islamisk Stat.

Målet er at ødelægge en "terrorkorridor", der er i gang med at blive etableret "på vores sydlige grænse og at bringe fred til regionen," skriver præsidenten.

Erdogan oplyser videre, at man vil skabe en "sikker zone", som er renset for kuridiske militser, og som kan huse syriske flygtninge.

Her er de første tv-billeder af mål, som er blevet ramt i det nordlige Syrien:

Fly bomber kurdiske mål

En talsmand for de kurdiske styrker i det nordlige Syrien oplyser, at tyrkiske kampfly bomber kuridisk mål i regionen, skriver nyhedsbureauet AP.

Mustafa Bali fra Syrian Democratic Forces, som er ledet af kurderne, siger, at Tyrkiet går efter at bombe civile mål. Lufangrebet har skabt "stor panik blandt folk i regionen," siger han.

Tyrkiet vil informere alle relevante lande, inklusiv Syriens regering, om offensiven i det nordlige Syrien, siger den tyrkiske udenrigsminister Mevlut Cavusoglu ifølge Reuters.

Syriens første reaktion på operationen er, at man vil konfrontere enhver tyrkisk aggression "med alle lovlige midler", oplyser en kilde i det syriske udenrigsministerium til Syriens stats-tv.

Offensiven i det nordlige Syrien bakkes op af den syriske oprørshær Syrian National Army, som er støttet af Tyrkiet. (Foto: Str © Scanpix)

Trump trækker USA ud

Med støtte fra en international koalition anført af USA har YPG-militsen stået i frontlinjen i bekæmpelse af Islamisk Stat.

På ordre fra USA's præsident, Donald Trump, er de amerikanske styrker i det nordøstlige Syrien begyndt at trække sig ud af området. Beslutningen er blevet kritiseret af både republikanere og demokrater i Kongressen i USA.

Mandag skrev Trump i et tweet, at han vil "udslette" Tyrkiets økonomi, hvis landet foretager sig noget, som han anser for at være over grænsen.

Inden Tyrkiets militære operation i Syrien gik i gang i dag, forsvarede Trump igen tilbagetrækningen. På Twitter kalder præsidenten beslutningen om at gå ind i Mellemøsten for "den værste" nogensinde.