Erdogan om Khashoggi-mord: Det var planlagt

Samtidig tvivler den tyrkiske præsident ikke på den saudiarabiske konges oprigtighed.

Den tyrkiske præsident havde på forhånd proklameret, at han ville udlægge "den nøgne sandhed." (Foto: © handout, Scanpix)

Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, er ikke i tvivl om, at mordet på den saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi, var planlagt flere dage i forvejen.

Sådan lyder det i dag i en tale, hvor han på forhånd havde proklameret, at han ville fortælle "den nøgne sandhed".

- Jamal Khashoggi var offer for et brutalt mord, sagde præsidenten.

- Vi vil blive ved med at stille spørgsmål og vi vil kræve svar.

Samtidig kræver Erdogan, at de ansvarlige skal udleveres til Tyrkiet.

Bekræfter ikke lydoptagelser

Siden Khashoggis død for tre uger siden har Saudi-Arabien skiftet forklaring flere gange, mens der løbende er kommet læk fra den tyrkiske efterforskning, der har peget i retning af en planlagt likvidering. Teorier, som Saudi-Arabien har benægtet kategorisk.

Tyrkerne har tidligere understreget, at de mener, at der var tale om en professionel og planlagt operation, da Jamal Khashoggi blev slået ihjel.

Adskillige læk fra anonyme embedsmænd har hævdet, at tyrkerne skulle ligge inde med lydoptagelser, der beviser, at Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat. Præsident Erdogan kommenterede ikke på rygterne, ligesom han heller ikke kommenterede på Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed Bin Salmans, mulige rolle i sagen.

Kronprinsen er af flere blevet anklaget for at have kendt til drabet på journalisten, der var bosat i USA.

Manglende konsekvenser

På trods af den internationale fordømmelse af drabet på Jamal Khashoggi og Saudi-Arabiens modstridende forklaringer har sagen ikke ført til udbredte sanktioner mod kongeriget.

Trods tidligere trusler om, at der ville være "en alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien stod bag drabet på Khashoggi, har præsident Trump ikke lagt skjul på, at USA's økonomiske forbindelser til Saudi-Arabien vægter højt.

- Jeg vil ikke miste al den investering, der er blevet foretaget i vores land, sagde han i går ifølge BBC med henvisning til våbenaftaler med den arabiske allierede til en værdi af 715 milliarder kroner.

Senere i går lænede præsidenten sig umiddelbart op af kongerigets forklaring, da han over for USA Today kaldte drabet på Khashoggi "et plot, der gik galt".