Erdogan på etårsdag: Mistænkte kupmagere skal for retten i Guantanamo-fangedragter

Den tyrkiske præsident understregede igen, at han ønsker dødsstraffen genindført i Tyrkiet, da han talte til sine tilhængere.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, talte foran hundredetusinder af tyrkere på etårsdagen for det forfejlede kup. (Foto: © handout, Scanpix)

- Ingen, der bedrager denne nation, skal forblive ustraffet.

Sådan lyder ordene fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en tale fra Bosporus-broen i landets største by, Istanbul, på etårsdagen for militærets kupforsøg.

Præsidenten lover samtidig, at dødsstraffen bliver genindført i Tyrkiet, hvis parlamentet stemmer for det, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I sin tale advarede præsidenten sine støtter om, at kupforsøget hverken vil være det første eller det sidste og advarede om, at terrorgrupper vil arbejde for at underminere landet.

- Derfor vil vi rive deres hoveder af først, lød det fra Erdogan, da han lovede at få dødsstraffen genindført.

Det er 12 år siden, at Tyrkiets afskaffede dødsstraf for at gøre Tyrkiet klar til at blive et EU-land. Men siden kupforsøget har genindførsel af dødsstraffen været oppe at vende flere gange. Senest var det efter folkeafstemningen i april, der gav Erdogan mere magt som præsident.

Kupmagere i fangedragter

Dødsstraf er dog ikke det eneste tiltag, Erdogan er kommet på efter kupforsøget.

Forleden mødte en mistænkt i forbindelse med kupforsøget op i retten iklædt en t-shirt med teksten "helt" henover brystet. Og den hændelse får nu Erdogan til at foreslå, at mistænkte kupmagere skal bære orange fangedragter magen til dem, fangerne i Guantanamo Bay blev iklædt.

- Jeg har talt med premierministeren. Når de skal i retten, skal de være iført fangedragter som på Guantanamo, sagde han i talen på broen i Istanbul.

Erdogan leverede talen foran hundredetusinder af tyrkere, der var stimlet sammen på broen, som oprørske soldater spærrede af under kupforsøget sidste år, og hvor 34 personer blev dræbt af soldaterne. Siden er broen blevet omdøbt til 'Martyrernes Bro', og her til aften præsenterede Erdogan et mindesmærke på broen for de 250 mennesker, der blev dræbt, da de gik imod kupmagerne.

Hundredetusinder er mødt op ved "Martyrernes Bro" i Istanbul på årsdagen for kupforsøget. (Foto: © MURAT CETIN MUHURDAR, Scanpix)

Et hav af røde tyrkiske flag vajede i vinden, mens præsidenten lovede at straffe sine fjender og hyldede de ubevæbnede civile, der gik imod kupmagerne:

- De viste ingen nåde, da de pegede deres pistoler mod mit folk. Hvad havde mit folk? De havde deres flag - præcis som de har i dag. Men de havde en endnu stærkere pistol: Deres tro, sagde den tyrkiske præsident.

- Vi vil aldrig glemme 15. juli

Den tyrkiske premierminister Binali Yilidirim deltog i en march fra Cengelköy, et område i Istanbul, før han mødte op ved Martyrernes Bro.

- Vi vil ikke glemme eller lade nogen glemme den 15. juli, sagde han i en tale.

- Ingen vil være i stand til at ødelægge vores helhed eller vores solidaritet. Ingen vil være i stand til at forhindre Tyrkiet i at rejse sig. Kupmagerne vil ikke få noget ud af den smerte, de fik os til at gå igennem, lød det ifølge mediet Hurriyet fra premierministeren under marchen.

Det er dog langt fra alle, der ser så lyst på Tyrkiets fremtid eller Tyrkiet som en helhed:

- Dette parlament, der modstod bomber, er blevet forældet, og dets autoritet er væk. I løbet af det sidste år er retfærdigheden blevet ødelagt. I stedet for en hurtig normalisering, er der blevet udråbt en permanent undtagelsestilstand, sagde Kemal Kilicdaroglu, leder af det førende oppositionsparti, Det Republikanske Folkeparti, ifølge BBC tidligere i dag.