Erdogan provokerer grækerne: I opfører jer som nazisterne

Den tyrkiske præsident har ingen planer om at lukke grænsen mod Europa.

På den græske ø Lesbos bor 20.000 flygtninge og migranter i Moria-lejren, som er beregnet til 3.000. (Foto: ELIAS MARCOU © Scanpix)

De græske myndigheder behandler de tusindvis af flygtninge og migranter, der i de seneste uger er kommet til Grækenland fra Tyrkiet, på præcis samme måde, som nazisterne behandlede deres fanger under Anden Verdenskrig.

Sådan lyder den opsigtsvækkende påstand fra den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, efter at han for små to uger siden besluttede at åbne landets grænser mod Europa.

- Der er ingen forskel på det, nazisterne gjorde, og de billeder, vi ser fra den græske grænse, udtalte han ifølge nyhedsbureauet AP i sin ugentlige tale til sine partifæller i det tyrkiske parlament.

Grækenland grænser op til den tyrkiske vestkyst, og siden præsident Erdogan med egne ord valgte at "åbne dørene" til Europa, har tusindvis af mennesker taget turen til blandt andet øen Lesbos.

Den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, har i de seneste uger sat EU under et hårdt pres, efter han valgte at åbne grænsen mod Europa. (Foto: ADEM ALTAN © Scanpix)

De græske myndigheder har dog i et forsøg på at få styr på situationen valgt at lukke grænsen og suspendere retten til at søge om asyl i landet. Derfor befinder tusindvis af migranter og flygtninge sig lige nu i overfyldte lejre i grænsezonen til Europa, hvor de ikke kan få lov til at komme videre.

Derudover har det græske politi benyttet sig af blandt andet tåregas og vandkanoner mod de flygtninge og migranter, der har forsøgt at krydse grænsen, og det har ført til sammenstød.

I slutningen af februar var der sammenstød mellem det græske politi og migranter og flygtninge ved den græsk-tyrkiske grænse:

Ifølge den tyrkiske præsident har grækernes håndtering af krisen ført til fire dødsfald og omkring 1.000 sårede personer.

- At åbne ild, affyre tåregas og bruge kogende vand mod uskyldige mennesker, hvis eneste mål er at overleve og skabe et bedre liv for deres børn, er barbarisk i ordets reneste betydning, understregede Recep Erdogan tidligere på dagen.

Grækenland: Erdogan forværrer klimaet

Det afviser den græske regering dog blankt. Ifølge Stelios Petsas, der er talsperson, forsøger præsident Erdogan 'hele tiden at forværre forhandlingsklimaet med udtalelser som denne'.

- Grækenland vil ikke acceptere at blive belært om menneskerettigheder og respekten for international lov fra den tyrkiske præsident, lød det ifølge AP fra talspersonen.

- Vi bliver ved med at gøre vores arbejde, som er at beskytte de græske og europæiske grænser, sagde Stelios Petsas.

Den græske regering har tidligere afvist, at fire personer skulle være blevet slået ihjel ved grænsen. Derudover har regeringen blandt andet beskyldt de tyrkiske sikkerhedsstyrker for at skyde tåregas mod de græske betjente langs grænsen og for bevidst at forsøge at sejle ind i en græske patruljebåd i græsk farvand.

Og fra EU-landenes side har der været opbakning til grækerne og kritik af den tyrkiske regerings ageren i sagen.

- Det er vores fælles grænser, og derfor er det vigtigt, at Danmark hjælper. Det er ikke den tyrkiske regering, der bestemmer, hvem der kan indvandre til Europa, lød det i sidste uge fra udlændingeminister Mattias Tesfaye (S), da han var i Bruxelles for at diskutere den højspændte situation med sine ministerkollegaer fra de andre EU-lande.

Det er her, de fleste flygtninge og migranter i de seneste dage har forsøgt at krydse grænsen til Grækenland:

Erdogan holder grænserne åbne

EU og Tyrkiet indgik ellers en flygtningeaftale for fire år siden, som skulle forhindre, at flygtninge og migranter kunne rejse fra Tyrkiet videre til Europa, som man så det under flygtningekrisen i 2015.

Hvis de tyrkiske myndigheder lukkede grænsen, ville EU-landene bruge omkring 45 milliarder kroner på at hjælpe dem med at håndtere de mange flygtninge og migranter, der opholdt sig i landet. Samtidig ville man fra EU's side genoptage optagelsesforhandlingerne med tyrkerne samt indlede forhandlinger om visumfrihed til EU.

Men ifølge den tyrkiske præsident har EU-landene ikke levet op til de løfter. Og selvom han tidligere på ugen var i Bruxelles for at evaluere den fire år gamle flygtningeaftale med kommissionsformand Ursula von der Leyen og rådsformand Charles Michel, har han ingen umiddelbare planer om at lukke grænsen igen.

- Vi vil fortsætte den nuværende foranstaltning ved vores grænser, indtil alle vores forventninger rent faktisk er blevet opfyldt, sagde præsident Erdogan under sin tale tidligere på dagen.

Den tyrkiske præsident besøgte tidligere på ugen Bruxelles for at gennemgå flygtningeaftalen fra 2016. (Foto: pool © Scanpix)

Danmark klar med flere penge

Fra EU's side er man dog opsat på at løse konflikten og fastholde flygtningeaftalen med Tyrkiet.

- Vi har afgjort forskellige holdninger, men vi har talt ærligt og åbent om disse, og det var en god samtale og en konstruktiv dialog, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen efter mødet med præsident Erdogan tidligere på ugen.

I morgen rejser hun til Grækenland for blandt andet at se på, hvad man kan gøre ved de uledsagede mindreårige, der befinder sig i grænseområdet. Og i næste uge flyver den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sammen med den franske præsident, Emmanuel Macron, til Tyrkiet for at drøfte flygtningeaftalen med Recep Erdogan.

Derudover håber den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, at der ligger en ny aftale klar inden det næste EU-topmøde, som finder sted den 26. marts.

– Migranternes behov er i dag helt anderledes end i 2016. Vi vil sætte os ned og drøfte udviklingen med EU for at få klarlagt, hvad der kan gøres mere, siger den tyrkiske udenrigsminister til det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har meddelt, at Danmark er klar til at sende flere penge til Tyrkiet, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Aftalen står ved magt, og vi er også klar til at sikre den nødvendige økonomiske hjælp til de syriske flygtninge i Tyrkiet. Det er vigtigt, at de ikke bliver taget som gidsler af Erdogans pression, som jeg mener er helt urimelig, siger han i sidste uge.

Facebook
Twitter