Erdogan: Vi har brug for Israel

Efter at have haft et anstrengt afbrudt forhold i fem år begynder Tyrkiet og Israel nu at nærme sig hinanden.

Tyrkiets præsident Racep Tayyip Erdogan har tidligere stillet tre betingelser for at gå med til en normalisering af forholdet til Israel - heriblandt en ophævelse af blokaden af Gaza-striben. (Foto: © handout, Scanpix)

Tyrkiet og Israel arbejder på at udforme en aftale om at normalisere forbindelserne, efter at have været på kant med hinanden siden 2010.

- Israel har brug for et land som Tyrkiet. Det er en realitet i regionen, siger den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan i førende tyrkiske dagblade lørdag.

- Og vi er nødt til at acceptere, at vi har brug for Israel. Det er også en realitet i regionen, tilføjer han.

Uenighederne kom i kølvandet på israelske kommandosoldaters dødelige angreb i 2010 på det tyrkiske nødhjælpsskib Mavi Marmara, der var på vej mod Gaza.

Før da var Natomedlemmet Tyrkiet en vigtig allieret for Israel.

Erdogan har tidligere sagt, at Tyrkiet havde tre betingelser for en normalisering. Ophævelse af blokaden af Gaza, kompensation til ofrene på Mavi Marmara og en undskyldning.

Israel har undskyldt, og der er fremgang i forhandlingerne om kompensation. Dermed er blokaden af den Hamas-styrede Gazastribe er den største forhindring.

Erdogan antyder mulige fremskridt i blokaden ved at sige, at Israel har foreslået, at man vil tillade at lade varer og byggematerialer komme ind i Gaza, hvis det fragtes gennem Tyrkiet.

Israel ønsker, at Tyrkiet skal forhindre Hamas-lederen Salah Aruri i at komme ind i landet og handle derfra.

/ritzau/AFP