Erdogans udrensning fortsætter: Flere tusinde soldater fjernet i Tyrkiet

Over 2000 soldater og officerer er blevet fjernet fra deres poster som led i udrensningen efter fejlslagent militærkup.

Den tyrkiske præsident Erdogan har fået fjernet yderligere 2400 soldater og officerer som seneste led i rækken af udrensninger som følge af det fejlslagne militærkup den 15. juli. (Foto: © Ümit Bektas, Scanpix)

Mere end 2400 militærpersonal er ifølge CNN Turk blevet afskediget som konsekvens af kupforsøget 15. Juli.

Det er bare det seneste tiltag fra den tyrkiske regering i forsøget på at pågribe de personer, der kan knyttes til militærkuppet, som præsident Recep Tayyip Erdogan beskylder sin mangeårige fjende Fethullah Gülen for at stå bag.

Senest har regeringen slået hårdt ned på landets medier, hvor tre nyhedsbureauer, 16 tv-stationer, 23 radiostationer, 45 aviser, 15 magasiner, og 29 andre udgivelser er blevet lukket. Tidligere på ugen blev der udstedt arrestordrer på 42 journalister og yderligere 47 blev føjet til den liste i dag.

En udvikling, der bekymrer den internationale journalistforening 'Reporters sans frontières' (RSF).

- Vi beklager at skulle gentage, at en kritik af regeringen og at arbejde for medier, som støtter Gülen-bevægelsen ikke i sig selv er bevis nok for, at man er involveret i det fejlslagne kup. Hvis regeringen ikke har mere bevis end det, retsforfølger de folk for deres holdninger og det er uacceptabelt, lyder det fra Johann Bihr fra RSF.

Overblik over udrensningen i Tyrkiet

  • Op mod 60.000 mennesker er blevet suspenderet eller fyret efter det fejlslagne militærkup fredag 15. juli ifølge en opgørelse det amerikanske medie Bloomberg har lavet.

  • Knap 30.000 arbejder i uddannelsessektoren. Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu har 21.738 lærere fået deres undervisningslicens inddraget, mens 1577 universitetsdekaner er blevet bedt om at fratræde.

  • Indenrigsministeriet har suspenderet i alt 8,777 ansatte, mens der er udstedt arrestordrer på knap 2.745 dommere og anklagere.

  • Mere end 130 medier er blevet lukket ned, heriblandt nyhedsbureauer, tv - og radiostationer og aviser.

  • Flere ambassadører og en række diplomater er blevet fritaget fra deres poster efter anklager om links til Gülen-bevægelsen. Heriblandt Gürcan Balık, som har fungeret som rådgiver for den tidligere udenrigsminister Ahmet Davutoğlu.

  • Antallet af personer, der er tilbageholdt, overstiger 10.000, hvoraf mere end 7.000 af dem er soldater.

  • Senest har præsident Erdogan erklæret landet i undtagelsestilstand i tre måneder, og dermed har myndighederne ret til at fængsle personer i op til 30 dage uden at stille dem for en dommer.

  • Erdogan har udstedt et dekret til lukningen af 2.341 institutioner inklusive skoler, foreninger og sundhedsklinikker.

  • Kilder: hurriyetdailynews.com, aljazeera.com, cnnturk.com, bloomberg.com, Anadolu