Erhvervsledere til fritter hos Obama

Direktører fra Coca Cola, Starbucks, Xerox, Amazon.com er blandt dem, der er blevet inviteret til frokost i Det Hvide Hus. Fælles for dem er at de enten er utilfredse eller har nogle gode idéer.

Direktører fra Coca Cola, Starbucks, Xerox, Amazon.com er blandt dem, der er blevet inviteret til frokost i Det Hvide Hus. Fælles for dem er at de enten er utilfredse eller har nogle gode idéer. (Foto: © Mandel Ngan, AFP/scanpix)

Obama har fem gange siden sidste sommer inviteret små grupper af virksomheders administrerende direktører til frokost i Det Hvide Hus.

Kendetegnende for de inviterede er at de kloge, idérige og/eller utilfredse med tingenes tilstand.

Erhvervsgiganterne mødes i Obamas private spisesal lige ved siden af Det Ovale Kontor.

Snakken kan foregå over en amerikansk frokostklassiker: Pommes fritter, hamburgere og iste. Men snakken behøver ikke at være tomme kulhydrater.

Snakken kan dreje sig om for eksempel økonomi, klimaforandringer, men også mere nære emner som antallet af unge, der dropper ud af gymnasiet, siger Valerie Jarrett, der er rådgiver for Obama og som koordinerer Obamas virkelighedestjek med erhvervslivet.

Ingen dagsorden

Der er ikke givet nogen dagsordnen på forhånd. Obama ser det som en mulighed for at få indsigt, fra nogle af de klogeste folk i forretningsverdenen og han siger, at seancerne blandt andet har hjulpet ham til at tænke sig frem til en "smartere økonomi".

De uformelle møder har i følge præsidenten haft en løsningsorienteret og konkret præg, sagde Obama til magasinet Business Week.

Idérige eller vrede

Nogle af gæsterne bliver inviteret på baggrund af deres omdømme som ledere med smarte idéer og andre, fordi de er interesseret i politik. Andre har fået en frokostinvitation, fordi de har været vrede over noget, og vi synes, det er godt for præsidenten at høre sådan noget direkte fra kilden, siger Valerie Jarrett.

Sådan ser listen ud over dem, der siden sidste år enten på grund af gode idéer eller vrede har kvalificeret til en frokostinvitation i Det Hvide Hus.

Den 25. juni 2009:

Muhtar Kent, The Coca-Cola Co. David Cote, Honeywell International Inc. Randall Stephenson, AT&T Inc. Ursula Burns, Xerox Corp.

Den 31. juli 2009:

Daniel DiMicco, Nucor Corp. Howard Schultz, Starbucks Corp. Ivan Seidenberg, Verizon Communications Inc. Mike Duke, Wal-Mart Stores, Inc.

Den 8. oktober:

Jeff Bezos, Amazon.com Inc. Antonio Perez, Eastman Kodak Co. Lew Hay, FPL Group Inc. Irene Rosenfeld, Kraft Foods Inc.

Den 26. januar 2010:

Mort Zuckerman, Boston Properties Inc. Ed Rust, State Farm Insurance Cos. Shelly Lazarus, Ogilvy & Mather Worldwide Jim Hackett, Anadarko Petroleum Corp. Jamie Dimon, JPMorgan Chase & Co. Rex Tillerson, ExxonMobil Corp.

Den 3. februar 2010:

Tom Wilson, The Allstate Corp. Ken Chenault, American Express Co. John Chambers, Cisco Systems Inc. Frederick Smith, FedEx Corp. Ken Powell, General Mills, Inc. William Weldon, Johnson & Johnson David Mackay, Kellogg Co. Steve Ballmer, Microsoft Corp. Richard Dugas, Pulte Homes Inc. Jeff Bewkes, Time Warner Inc.