Erna Solberg står til at fortsætte som norsk statsminister

Norges blå blok står til at genvinde sit flertal i Stortinget, viser den første prognose.

Statsminister Erna Solberg ankommer til Høyres valgfest på Radisson Blu Scandinavia Hotell i Oslo . (Foto: Bøe © Scanpix)

Den nuværende statsminister Erna Solberg står til at fortsætte på statsministerposten i Norge. Det tyder den første prognose på.

Norges blå blok står til at genvinde sit flertal i Stortinget, viser prognosen, der er baseret på cirka en million optalte stemmer.

De to blokke har ligget meget tæt i meningsmålingerne, og flere partier vipper omkring spærregrænsen, der i Norge er på fire procent af stemmerne.

Nogle få hundrede stemmer kan afgøre, om det bliver den rødgrønne eller den blå blok, der løber med sejren.

Den blå blok, der består af de fire partier Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre, står til samlet af opnå 88 mandater.

Ifølge prognosen står Venstre, der sammen med KrF har været støtteparti for regeringen, dog ikke til at nå over spærregrænsen på fire procent.

Den rødgrønne blok, der ledes af Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Støre, og blandt andet tæller Miljøpartiet De Grønne (MDG), står til at få 81 mandater.

MDG ser - trods en fremgang - ikke ud til at klare sig over spærregrænsen.

Det er dog Arbeiderpartiet, der står til at blive valgets store taber.

Prognose kan ændre sig

Det er valgmyndigheden Valgdirektoratet, der står bag prognosen.

Grundlaget for prognosen er de stemmer, som er optalt før klokken 21, hvor valgstederne lukkede.

Ved dette valg har over en million vælgere - godt 27 procent - stemt på forhånd.

De fleste af de stemmer var ifølge NRK optalt inden klokken 21. Samtidig var en del stemmer fra de valgsteder, der lukkede tidligt, talt op inden klokken 21.

Altså ligger der cirka en millioner stemmer til grund for prognosen - og den vil af samme grund ændre sig over aftenen, som stemmerne tælles op.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter