Esma fra Roskilde kæmper mod Tyrkiets præsident Erdogan

Esma Sultan Öcal vil hjælpe oppositionen med at vinde omvalg.

Til dagligt bor Esma Sultan Öcal i Roskilde sammen med sin datter. Hun er tyrkisk statsborger og har boet i Danmark siden 1999. Derfor kan hun ikke stemme til lokalvalget. (© dr)

39-årige Esma Sultan Öcal er rejst fra Roskilde til Istanbul for at kæmpe mod Tyrkiets præsident Recep Erdogan og hans parti, AKP.

Hun er medlem af oppositionspartiet, CHP, der vandt borgmestervalget i Tyrkiets største by den 31. marts.

Men valget blev annulleret, efter at præsident Erdogan havde klaget til valgkommissionen over dårlig stemmeoptælling.

En klage, som valgkommission gav Erdogan medhold i og dermed udskrev omvalg, som skal afholdes i dag.

- Jeg troede ikke mine egne ører, og jeg blev så vred. Demokratiet er i fare, sagde Esma Sultan Öcal umiddelbart inden, hun forlod Danmark.

Esma Sultan Öcal er medlem af oppositionspartiet, CHP, der vandt borgmestervalget i Tyrkiets største by den 31. marts. (© dr)

Til dagligt bor hun i Roskilde sammen med sin datter. Hun er tyrkisk statsborger og har boet i Danmark siden 1999. Derfor kan hun ikke stemme til lokalvalget.

- Det er første gang, at jeg rejser til Tyrkiet for at hjælpe med valgkampen. Jeg har taget ti dages ferie for at være med. For det her er vores sidste chance for at redde demokratiet i Istanbul, siger hun.

Esma er kun enig med Erdogan i én ting

Oppositionspartiets borgmesterkandidat Ekrem Imamoglu vandt i første omgang over regeringspartiets kandidat, Binal Yildirim, i marts.

Det var første gang i 25 år, at oppositionen kaprede magten i Tyrkiets største by.

14.000 stemmer adskilte de to kandidater, men ifølge regeringspartiet kunne der være tale om valgsvindel, og derfor klagede det til valgkommissionen, der valgte at annullere lokalvalget i marts.

- Jeg tror på, at vi vinder valget igen. Vi giver ikke op. Ekrem Imamoglu er Tyrkiets største håb, mener Esma Sultan Öcal.

Årsagen til omvalg var, at en række valgtilforordnede ikke levede op til kravene til deres job.

Men den forklaring er ikke en, som Esma Sultan Öcal og resten af oppositionen tager for gode varer:

- Det er bare en løgn, de kommer med, og det er meget bekymrende. Vi vandt. Og vi bliver ved med at kæmpe for det, siger hun.

10 millioner vælgere går i dag til valg i Istanbul, der er Tyrkiets største by og økonomiske drivkraft.

- Der er kun én ting, jeg er enig med præsident Erdogan i. Han har sagt, at vinder man Istanbul, vinder man Tyrkiet. Og det er rigtigt, siger Esma Sultan Öcal.

  • Esma Sultan Öcal foran et portræt af grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Kemal Atatürk. (Foto: (privatfoto) © (c) privatfoto)
  • Esma Öcal (th) med sin datter, der begge bor i Roskilde. (© (c) privatfoto)
1 / 2
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk