Estisk minister kaldte Finlands leder for 'kassedame': Nu undskylder præsidenten

Estlands præsident er "flov" over indenrigsministerens kommentar.

Finlands statsminister, Sanna Marin, fotograferet ved en pressekonference i EU i sidste uge. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

Estlands præsident, Kersti Kaljulaid, har måttet tage telefonen og ringe til sin præsidentkollega i Finland, Sauli Niinistö, og sige undskyld.

Det skyldes en kommentar fra Estlands indenrigsminister, den 70-årige Mart Helme, der er formand for det højreorienterede parti Ekre.

I et radioprogram omtalte han Finlands nye socialdemokratiske statsminister, 34-årige Sanna Marin, som en "kassedame".

Kersti Kaljulaid blev i 2016 valgt til præsidentposten i Estland, der der langt overvejende er en ceremoniel post. (Foto: PIOTR NOWAK © Scanpix)

'En salgsassistent kan endda blive statsminister'

Finlands statsminister, Sanna Marin, står i spidsen for en regeringskoalition af fem partier, der alle er ledet af kvinder, og hvor fire af de fem er under 35 år.

- Nu ser vi, hvordan en kassedame er blevet statsminister, og hvordan en eller anden gadeaktivist og uuddannet person er blevet medlem af regeringen, sagde Estlands indenrigsminister i radiointerviewet, ifølge finske yle.

Sanna Marin har tidligere fortalt om, at hun er vokset op i en familie uden store midler, og at hun arbejdede som butiksassistent, inden hun begyndte på universitetet.

Hun var den første i sin familie, der tog en gymnasial uddannelse.

På Twitter har Sanna Marin indirekte reageret på den estiske indenrigsministers kommentar ved at skrive, at hun er "ekstremt stolt af Finland".

- Her kan et barn fra en fattig familie få en uddannelse og opnå mange ting i sit liv. En salgsassistent kan endda blive statsminister, skriver hun ifølge BBC.

Estlands indenrigsminister, Mart Helme, er fra det højreorienterede parti EKRE, der i april kom med i en regeringskoalition. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

En misforstået kompliment

Estlands indenrigsminister, Mart Helme, har efterfølgende sagt, at han ikke ønskede at gøre nar af Sanna Marin ved at kalde hende en "kassedame".

- Den specifikke sætning om Finlands statsminister, som I har fortolket som nedsættende, har jeg faktisk fortolket som en kompliment - som en anerkendelse af, at nogen kan arbejde sig op fra en lav socialklasse til toppen af politik, sagde indenrigsministeren i går til estisk tv.

Han sagde samtidig, at han ønskede at sige undskyld til den finske statsminister, "hvis denne misforståelse, som i høj grad skyldes estisk presse" også "har vundet genklang i Finland".

Episoden har altså også fået Estlands præsident til at ringe til sin finske præsidentkollega.

- Jeg indrømmede overfor ham, hvor flov jeg er over alt det her, siger Estlands præsident, Kersti Kaljulaid, om sit undskyldende telefonopkald.

Kræver ministerens afgang

Estlands indenrigsminister, Mart Helme, er tidligere ambassadør i Rusland, og ifølge The Guardian er han kendt for sine åbenmundede kommentarer, der jævnligt sætter Estlands regeringsleder, Jüri Ratas, og hans Centerparti i forlegenhed.

Centerpartiet dannede i april en koalition med det højreorienterede parti, Ekre, for at kunne blive ved magten.

I Estland kræver oppositionen nu, at Mart Helme træder tilbage. Hvis ikke ønsker den en mistillidsafstemning i parlamentet.

- Indenrigsministeren har fornærmet Finlands regering og personligt angrebet den nyudnævnte finske statsminister, siger oppositionsleder Kaja Kallas.