Et år efter angrebet på USA's demokrati: Hvad er der sket siden stormen på Capitol?

Mere end 700 mennesker er blevet sigtet, og flere retssager venter.

Gense her de vilde video-optagelser fra dagen, hvor Trump-støtter stormede hjertet af USA's demokrati. Og få en kort opsummering på, hvad der skete, og hvorfor det skete. (VIDEO: Angelica Schou-Petersen)

Det var en af de mørkeste dage i nyere amerikansk historie fyldt med frådende raseri, anarki og blodrus. Selve symbolet på det amerikanske demokrati blev stormet.

140 politifolk blev såret. Fem personer døde, og skaderne på kongresbygningen på Capitol Hill løb op i over 9 millioner danske kroner.

Jeg, Lillian Gjerulf Kretz, USA-korrespondent for DR, var til stede foran Kongressen den 6. januar 2021.

Et år er nu gået. Jeg gør derfor status på, hvad vi ved om angrebet på USA's demokrati, og hvad der er sket siden.

Over 700 er blevet sigtet

Anklagemyndigheden har indtil nu sigtet 725 personer for forbrydelser af forskellig karakter fra ulovlig indtrængen til overfald med domfældelser på over fem års fængsel.

Retssager mod medlemmer af højreekstremistiske grupper som Proud Boys og Oath Keepers venter i de kommende måneder.

Og FBI gransker stadig digitale spor i jagten på voldelige deltagere, der troede på Trumps løgne om valgsvindel. Imens bliver større spørgmål jagtet et andet sted, bag murene hvor angrebet fandt sted.

Ude foran kongresbygningen mødte jeg en af demonstranterne. Han advarede mig om, at de "næste gang" ville medbringe våben:

Et særlig udvalg i Repræsentanternes Hus undersøger en tidslinje, der strækker sig ud over 6. januar 2021. Altså, hvad der skete før, under og efter angrebet på det amerikanske demokrati.

Udvalget har indtil nu udspurgt mere end 300 vidner, sendt over 45 stævninger, indsamlet over 35.000 dokumenter inklusive sms'er og telefonlister og rejst til delstater, der kom under intenst pres fra den tidligere præsident Trump og Det Hvide Hus, da Trump krævede stemmerne fra præsidentvalget talt om.

Trump pressede på

Her har udvalget blandt andet interesseret sig for delstaten Georgia og en telefonsamtale, der fandt sted fire dage før angrebet mod Kongressen i Washington.

I samtalen, der blev optaget på bånd, mellem Trumps og delstatens valgansvarlige, Brad Raffensperger, hører man Trump sige:

– Jeg vil bare have, at der bliver fundet 11.780 stemmer.

Trump gjorde det efterfølgende klart, at det kunne blive problematisk for den republikanske Raffensperger, hvis resultatet ikke ændrede sig.

Raffensperger gennemførte tre omtællinger og konkluderede, at resultatet stod uforandret: Biden havde vundet Georgia.

Ifølge New York Times satte Trump også sit eget Justitsministerium under pres.

I et notat fra en samtale mellem den fungerede justitsminister, Jeffrey Rosen, og præsident Trump, er Trump citeret for at sige:

– Bare sig, at valget var korrupt og overlad resten til mig og de republikanske lovgivere.

Samme notat citerer Rosen for at svare:

– Justitsministeriet kan og vil ikke knipse med fingrene og ændre valgets resultat.

Ifølge New York Times havde Trump planer om at fyre Rosen og erstatte ham med en Trump-loyalist, Jeffrey Clarke, som, ifølge avisen, var klar til at gå videre med Trumps udokumenterede påstande.

Men da en lang række ansatte i Justitsministiet truede med at udvandre, blev den tanke droppet. Jeffrey Clarke har indtil nu nægtet at samarbejde med Kongressen.

Trump afholdte en tale på dagen for angrebet, hvor han blandt andet påstod, at Biden havde tabt valget, og opfordrede de fremmødte til at "fight like hell" og sammen gå mod Kongresbygningen efter talen. (Foto: © Jim Bourg, Ritzau Scanpix)

Snart starter de offentlige høringer

Undersøgelsen i Kongressen, som er blevet udført af syv demokrater og to republikanere, er stort set foregået bag lukkede døre. Men udvalget har nu meldt ud, at de offentlige høringer begynder i de kommende måneder.

Formanden for udvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Bernie Thompson, har tidligere sagt:

– Vi skal vide, hvem der organiserede, planlagde, betalte for – eller modtog betaling – relateret til disse begivenheder. Og hvilken form for kommunikation, der var blandt arrangørerne og Det Hvide Hus og Kongressen.

Foran Kongressen mødte jeg også en flok vrede Trump-støtter, som ikke mente, at vi medier tog vores ansvar alvorligt: