For et år siden stormede Trump-støtter Kongressen: Her er tre spørgsmål, vi stadig mangler svar på

Snart skal offentlige høringer skabe klarhed over, hvad der helt konkret skete før, under og efter angrebet på Kongressen.

Et år er nu gået, siden vrede demonstranter forcerede sig vej ind i kongresbygningen i Washington. (Foto: JOSEPH PREZIOSO © Ritzau Scanpix)

For præcist et år siden angreb Trump-støtter Kongressen for at stoppe godkendelsen af Joe Biden som USA's præsident.

Bygningen, der kaldes "højborgen for det amerikanske demokrati", blev overrendt af rasende demonstranter, som politi og sikkerhedsfolk ikke kunne holde tilbage.

Fem mennesker mistede livet, og mere end 100 politifolk blev såret.

Jeg, Lillian Gjerulf Kretz, USA-korrespondent for DR, var til stede foran Kongressen den 6. januar 2021.

Et år er nu gået, men flere centrale spørgsmål står stadig ubesvarede.

I de kommende måneder begynder offentlige høringer, som skal forsøge at kortlægge de svar. Det gælder blandt andet for følgende tre spørgsmål.

1

Hvilken rolle spillede Det Hvide Hus i planlægningen omkring 6. januar?

  • Fronten af Kongresbygningen er tætpakket af Donald Trump-støtter. (Foto: Stephanie Keith © Ritzau Scanpix)
  • Donald Trumps støtter demonstrerer mod Joe Bidens valgsejr. (Foto: Stephanie Keith © Ritzau Scanpix)
  • Donald Trump-støtterne mente, at sejren var blevet "stjålet" fra Trump. (Foto: Jim Urquhart © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Tæt på Det Hvide Hus i Washington DC ligger det femstjernede luksushotel Willard Intercontinental. Det har fået udvalgets opmærksomhed.

En række amerikanske medier har beskrevet, at hotellet blev en slags kommandocentral.

I bogen “Peril” af Bob Woodward og Robert Costa bliver det beskrevet, at et hold af Trumps særlige rådgivere boede på hotellet, mens de arbejdede på forskellige scenarier og løsninger til, hvordan Kongressens godkendelse af Joe Biden kunne stoppes.

Holdet bestod blandt andet af præsident Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, som tabte retssag efter retssag i forsøget på at bevise valgsvindel efter Trumps nederlag ved præsidentvalget i 2020.

Et valg, der er blevet kaldt det sikreste i USA's historie.

En anden på "hotel-holdet" var Steve Bannon, podcastvært og tidligere chefstrateg for præsident Trump, som Trump benådede efter en sigtelse for svindel. Bannon optog dagen før angrebet sin podcast på Willard Intercontinental hotel, hvor han sagde:

– En revolution er på vej. Helvede bryder løs i morgen.

I et andet værelse på hotellet var konspirationsteoretikeren Alex Jones i gang med at interviewe Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, generalen Michael Flynn, til sin podcast Infowars.

Her sagde Flynn, at USA dybest set var i en national undtagelsestilsand. At sandheden ville komme frem, og at Donald Trump ville fortsætte som præsident de næste fire år.

Alex Jones' melding til Trumps støtter aftenen før angrebet på Kongressen var:

– Vi er kun lige begyndt vores kamp mod tyranni. De har prøvet at stjæle dette valg lige foran os alle sammen.

En af de officielle arrangører af demonstrationerne i Washington, den højreorienterede aktivist Ali Alexander, har vidnet over for Kongressens udvalg.

Her har han sagt, at han var i kontakt med både Det Hvide Hus og republikanske medlemmer af Kongressen før 6. januar. Men hvad den kontakt konkret bestod i, er endnu ikke blevet offentliggjort.

2

Hvordan reagerede Trump, da han blev klar over, at Kongressen var under angreb?

  • Demonstranter står ved døren til Senat-kamrene, efter det er lykkedes dem at trænge forbi sikkerhedsstyrkerne. I midten ses Jacob Anthony Chansley, som også blev kendt under navnet "QAnon-shamanen" og "Jake Angeli". (Foto: Jim Lo Scalzo © Ritzau Scanpix)
  • Demonstranten Richard Barnett har fundet sig godt til rette i kongresmedlem Nancy Pelosis kontorstol. Barnett afventer i dag rettergang for sin medvirken i angrebet. (Foto: Jim Lo Scalzo © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant har klædt en statue i Capitol-rotunden ud med Trump-flag og "Make America Great Again"-kasket. (Foto: Saul LOEB © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant spankulerer rundt i kongresbygningen med et sydstatsflag – et flag, der af mange anses som værende et racistisk symbol. (Foto: Saul LOEB © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Udvalget i Kongressen har de seneste måneder forsøgt at stykke sammen: Hvad vidste Trump – og hvornår vidste han det? Hvad skete der i de godt 187 minutter under angrebet, hvor præsident Trump ikke reagerede offentligt?

Medlem af komiteen, republikaneren Liz Cheney, har sagt, at et førstehåndsvidne siger, at Trump sad i spisestuen i Det Hvide Hus og fulgte angrebet på tv.

Cheney siger, at samme vidne så præsidentens datter, Ivanka, komme ind mindst to gange og bede præsidenten om at stoppe volden ved Kongressen.

Det er blevet rapporteret, at Trump modtog opkald fra republikanske politikere, der bad ham om at stoppe de rasende Trump-støtter, der forsøgte at trænge ind.

Trump vidste også, at vicepræsident Mike Pence var i fare, for den republikanske senator fra Alabama, Tommy Tuberville, talte i telefon med Trump under angrebet. Her fortalte han, at Tuberville selv var ved at blive evakueret sammen med vicepræsidenten.

Inden Mike Pence var kørt mod Kongressen, blev han ringet op af Trump. Her sagde Trump til Pence, at vicepræsidenten havde valget mellem at blive husket i historiebøgerne som en “patriot” eller som en “pussy”.

En samtale, Trump ikke har afvist i et interview med tv-stationen ABC.

Jeg husker selv, hvordan Trump støtter reagerede udenfor Kongressen, da det gik op for dem, at Pence havde tænkt sig at rette sig efter forfatningen og dermed gå imod Trumps ønske om at annullere visse delstaters resultater.

Da Trumps tweet “Mike Pence havde ikke modet til at gøre, hvad der skulle gøres…” ramte telefonerne, begyndte de at råbe “Mike Pence er en forræder” og “Hæng Mike Pence”.

En meterhøj galge var stillet op uden for Kongressen.

Trumps tidligere stabschef, Mark Meadows, har afvist at samarbejde med udvalget, efter han først udleverede over 9000 dokumenter, herunder tekstbeskeder.

De tekstbeskeder viser, ifølge udvalget, at Trumps ældste søn appelerede til Meadows om at få Trump til at stoppe angrebet i sms’er.

– Han må lede nu. Det er gået for langt, det er ude af kontrol, skulle Donald Trump Junior have skrevet til stabschef Mark Meadows, som svarede tilbage:

– Jeg skubber hårdt på.

Meadows skulle, ifølge udvalget, også have fået en besked, der lød:

– Tjek Signal.

Signal er en krypteret tjeneste, man kan sende beskeder på. Det har fået udvalget til at tro, at der er foregået skjult kommunikation, hvilket er ulovligt – ansatte i Det Hvide Hus skal benytte de officielle kanaler til at kommunikere.

3

Hvorfor tog det så lang tid, før angrebet blev stoppet?

  • Politiet forsøger at kæmpe imod de mange demonstranter foran kongresbygningen. (Foto: Shannon Stapleton © Ritzau Scanpix)
  • Tåregas slippes fri i en skare af demonstranter. (Foto: Shannon Stapleton © Ritzau Scanpix)
  • Politistyrker forsøger her at stå imod presset fra demonstranter, der vil bryde barrikaderne foran kongresbygningen ned. (Foto: Shannon Stapleton © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Der var tale om et sikkerhedsbrist af dimensioner i Washington den 6. januar 2021. Hvad de fleste forventede, var en af USA's mest velbevogtede bygninger, blev stormet og raseret af en flok demonstranter.

Det rejser spørgsmålet: Hvordan kunne det ske?

Sikkerheden i USA's hovedstad er kompliceret. I byens gader er det “Metropolitan Police”, der bestemmer. “Park Police” har ansvaret omkring monumenter, “Secret Service” står for Det Hvide Hus og “Capitol Police” står for Kongressen.

Og så er der National Garden, som normalt hører under guvernøren i delstaterne.

Men i hovedstaden, som er et distrikt, er det præsidenten, der har ansvaret. Et ansvar, der ofte bliver uddelegeret til præsidentens forsvarsminister.

Hvordan den kommandovej fungerede op til 6. januar, vil udvalget også have klarlagt.

Allerede fra morgenstunden var Trump-støtter i sammenstød med Park Police omkring monumenter som Lincoln Memorial og Washington Monument. Flere Trump-støtter var mødt i kampgear, og havde medbragt rygsække, som ikke er tilladt til demonstrationer.

Flere af de rygsække blev placeret i træer tæt på Kongressen.

I denne Explainer, der blev udgivet to uger efter angrebet, fortæller jeg om mine oplevelser foran Kongressen 6. januar 2021:

Major general, William Walker, var på det tidspunkt ansvarlig for Distriktets nationalgarde. Han har vidnet, at han fik en opringning om hjælp fra politiet i Kongressen, og kontaktede derfor den fungerende forsvarsminister, Christopher Miller.

Hvis nationalgarden skal rykke ind, kræver det en ordre fra toppen. Han har beskrevet, hvordan frustrationerne steg hos ham og hans soldater, mens de ventede. De kunne se angrebet finde sted på tv, men ordren kom først to timer senere.

Det betød, at der næsten gik tre timer, før politifolkene ved Kongressen fik assistance, og angrebet blev stoppet.

FacebookTwitter